​27 procent av Sveriges unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar

By on 17 november, 2019

Det visar Hyresgästföreningens nya rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2019. Det betyder att antalet hemmaboende unga vuxna i Sverige är cirka 280 000 personer.

Bland de som bor hemma hos vårdnadshavare svarar 85 procent att de vill bo på annat sätt. Det innebär att cirka 238 000 personer i åldern 20 till 27 år är ofrivilligt hemmaboende.

Ett eget hem är en av grundförutsättningarna för att unga vuxna ska kunna påbörja vuxenlivet, flytta dit utbildning och jobb finns och att bilda familj. Bostadsbristen är anledningen till att en av tre unga tvekar inför att flytta till en annan ort och är inte bara ett bostadspolitiskt bekymmer, utan ett problem för hela samhället, säger Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen region Norrland.

Det framgår också att drygt var fjärde ung vuxen instämmer i påståendet att de tvekar inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Hyresgästföreningen
Om rapporten
Hyresgästföreningen har undersökt hur unga vuxna bor vartannat år sedan 1997, detta är tolfte gången undersökningen genomförs. Undersökningen har under 2019 genomförts via en webbpanel. För mer information, se bifogad rapport.

You must be logged in to post a comment Login