​36% borstar aldrig tänderna på sina hundar

Av på 18 februari, 2019

19% upplever tandproblem hos sina hundar– men 36% borstar aldrig tänderna på dem. Det visar en ny undersökning från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du ska sköta tandborstningen.

Tandproblem är en av de vanligaste orsakerna till att djurägare besöker veterinär. I en ny undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 1537 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Bland hundägarna som deltagit i undersökningen är det 36% som aldrig borstar tänderna på sina hundar och ytterligare 23% som bara gör det några gånger per år. Endast 13% sköter vovvens tandborstning varje dag.

En av anledningarna till att så få sköter tandborstningen dagligen kan vara att de tycker att det är problematiskt och krångligt. I undersökningen svarar nämligen 59% av hundägarna att de upplever att det är svårt att borsta tänderna på sina fyrbenta familjemedlemmar.

Rekommendationerna från våra veterinärer på Vettris-klinikerna är att borsta tänderna på sin hund varje dag. Att bara göra det då och då ger ingen effekt. Mun- och tandhälsan är väldigt viktig att förbättra för våra fyrbenta vänner för att de ska få starka och friska tänder samt minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Tandborstning steg för steg:
1.
Välj ett tillfälle när din hund är lugn och avslappnad
2. Vänj den vid att du rör kring munnen och på tänderna med ditt finger
3. Välj tandkräm anpassad för hund och en mjuk tandborste eller fingertuta
4. Borsta försiktigt några tänder i taget. Du kan öka antalet när din hund blivit mer van
5. Det viktigaste är att komma åt yttersidorna på tänderna
6. Om möjligt; försök borsta tänderna längst bak också
7. Beröm ordentligt så kommer din vän snart att inse att tandborstning inte är så farligt!

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in