​7 av 10 köper kläder som de egentligen inte behöver

By on 14 augusti, 2017

En färsk hållbarhetsundersökning från Tradera och Avfall Sverige presenterar svenskarnas relation till att handla second hand. Undersökningen visar bland annat att en majoritet av svenskarna (72 %) säger att de fortfarande köper kläder och skor som de egentligen inte behöver, en i stort sett oförändrad siffra jämfört med för 3 år sedan (73%). 

Det är framförallt yngre kvinnor som anser att de handlar för mycket kläder. 52 procent av kvinnorna i åldrarna 30-39 år uppskattar att hälften eller mer av det som de har i garderoben sällan eller aldrig används. 62 procent av kvinnorna i samma åldersgrupper uppger att de handlar kläder och skor de egentligen inte behöver mer än en gång per år. På frågan om hur stor andel av kläderna i garderoben som man har använt det senaste året anger nästan 4 av 10 svenskar (37%) att de bara använder hälften – eller mindre. 52 % av kvinnorna 30-39 år uppskattar att hälften eller mer av det som de har i garderoben sällan eller aldrig används.

En av de mest beklämmande siffrorna är att 14% av svenskarna fortfarande slänger kläder och skor i soporna. Män slänger i betydligt högre utsträckning plagg än kvinnor (20 % jämfört med 8 %).

– En stor del av dessa plagg som slängs skulle säkert kunna återanvändas. Vi behöver förlänga livscykeln på våra kläder för miljöns skull och vi behöver satsa mer på allmän upplysning kring detta, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige.

Kvinnor bäst på att sälja vidare sina plagg
Andelen som säljer vidare sina plagg har i stort sett fördubblats jämfört med för tre år sedan (7% jämfört med 3,6%). Kvinnorna säljer i betydligt högre utsträckning vidare sina plagg jämfört med män (10 % jämfört med 3 %).

– Dessa siffror stämmer väl överens med försäljningsutvecklingen på Tradera. Kläder är Traderas största kategori och bara under den här våren har antalet sålda plagg på Tradera ökat med hela 21%, vilket såklart är glädjande. Genom att sälja vidare sina plagg så får de ett längre liv, vilket är bra för vår planet, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera. 

5 tips för att få bukt med en överfull garderob
1. Rensa mycket och ofta! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – så skänk eller sälj det.
2. Dela in de utrensade plaggen i en hög med sådant du kan sälja vidare (t ex märkesplagg, knappt använda plagg, fina vintageplagg) och en hög med sånt som är för slitet / urtvättat som du kan skänka bort.
3. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Rensa varje gång du byter säsong.
4. Osäker på vad som inte används? Testa att hänga alla galgar åt fel håll i garderoben. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka plagg som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.
5. Känns uppdraget för stort? Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av plagg i taget.

Bästa tipsen för att sälja begagnade plagg på auktion
1. Ta bra bilder i bra ljus. Både bakifrån, framifrån och närbilder.
2. Var ärlig och utförlig i din beskrivning. Finns det fickor? Hur är skicket? Är den stor eller liten i storlek? Och glöm inte tvättråd.
3. Sätt ett lågt utropspris. Då kommer fler att delta i budgivningen och chansen att slutpriset blir högre ökar.
4. Två veckor är en bra tid att låta annonsen ligga ute. Då hinner många se den.
5. Dela din annons i dina sociala flöden så fler ser den.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login