​Akut stöd till rehabilitering av hälsokliniker i Syrien ​

By on 19 mars, 2020
Syriska internflyktingar är extra sårbara vid spridning av virus. PMU gör nu en insats och rehabiliterar hälsokliniker runtom i landet. Foto: TT/Aaref Watad

Länder stänger sina gränser och i Sverige förbjuder vi stora sammankomster för att förhindra spridningen av coronaviruset covid-19. Men i krigsdrabbade Syrien tvingas människor fly undan strider och har inget annat val än att trängas på liten yta och leva nära inpå varandra. De är extra sårbara vid sjukdomsutbrott och spridning av virus. PMU gör nu en insats för att rehabilitera hälsokliniker runtom i landet.

En humanitär katastrof utspelar sig i Syrien. Nio år efter att kriget började flyr människor fortfarande för sitt liv. Bara den senaste tiden har närmre en miljon människor tvingats fly undan strider i Idlib och närliggande provinser. Mer än hälften av dem är barn.

​Medan vi i Sverige har en fungerande sjukvård där man kan gå och testa sig för coronaviruset covid-19, så har människorna i stora delar av Syrien nästan ingen möjlighet att söka vård. Flera hälsokliniker har skadats i kriget och det råder stor brist på fungerande sjukvård. Skulle viruset få spridning där så kan det få katastrofala följder.

​Genom vår samarbetspartner i landet går PMU nu in med akut humanitärt stöd som fokuserar på att rehabilitera hälsokliniker som skadats i kriget. 

– Vi utrustar dem med material och medicinsk utrustning och möjliggör för personal att börja arbeta igen så att utsatta syrier kan få tillgång till hälso- och sjukvård. Även om fokus ligger på att stärka hälsovårdssystemet och ge tillgång till hälso- och sjukvård, är denna insats särskilt viktig nu när covid-19 sprider sig runt om i världen och kan påverka även områden där den akuta humanitära situationen redan är ansträngd och människor har sämre motståndskraft och begränsade medicinska resurser, säger Madeleine Álvarez Ahlgren, humanitär samordnare, PMU.

Världen
Örebronyheter

Källa PMU

You must be logged in to post a comment Login