​Alkoholförbud efter 22 är ett hårt slag för krogarna, men drabbar även bryggerierna

Av på 18 november, 2020

Sveriges Bryggerier kommenterar förslaget om alkoholförbud för barer och restauranger efter 22.00.

Vi har full respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer i coronatider och att alla måste bidra till att smittspridningen hålls på en så låg nivå som möjligt. Med det sagt vill vi framföra följande synpunkter på förslaget:

Besöksnäringen är redan hårt drabbad av pandemins restriktioner och förbudet kommer att få stora konsekvenser för både ägare och anställda, men också för alla de företag som levererar till pubarna, krogarna och restaurangerna. Därför hade Sveriges Bryggerier gärna hade sett att underlaget presenterade evidens för att smittspridningen sker på just krogar och restauranger efter 22:00. Det är viktigt inte minst för att kunna utvärdera effekterna av ett alkoholförbud på ett transparent och tydligt sätt. Vidare saknar vi en konsekvensanalys gällande förändrade beteenden. Var tar de vägen som under kontrollerade former med restriktioner kunde umgås på en restaurang efter 22? Det finns en överhängande risk för fler hemmafester och att okontrollerade alternativ uppstår.

Om förslaget blir verklighet bör det åtföljas av ytterligare stöd och riktade insatser till hela näringen. Förslaget redovisar konsekvenser för en rad olika aktörer relaterade till besöksnäringen. Vi kan dock konstatera att den huvudsakliga leverantören av de drycker som förbjuds att serveras inte behandlas, nämligen bryggerinäringen. Svensk Bryggerinäring har under Covid-19 tappat runt 30% av sin normala ölförsäljning mot besöksnäringen, och närmare 50% av cider och blanddrycker.

Att helt behöva utrymma lokalen 30 minuter efter sista servering är inte proportionerligt och logiskt. Förslagsvis skulle den enskilda restauratören kunna välja att utan avbrott fortsätta att ha öppet efter 22, utan att servera alkohol. Det skulle ge både gäst och näringsidkare en något mer anpassad lösning.

Vi anser också att alkoholförbudet måste omprövas löpande och lyftas så snart det anses möjligt. Varje vecka, varje timme är av betydelse.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Sveriges Bryggerier
 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in