​Apoteket lanserar pCure som renar avloppsvattnet och miljön från läkemedelsrester

Av på 6 januari, 2018

Läkemedelsrester i avloppsvatten påverkar både djur och natur negativt. En ny undersökning från Novus* visar att bara en av tre i Sverige känner till att den största delen av läkemedelsrester som finns i vår miljö kommer från våra kroppar. Nu lanserar Apoteket toablocket pCure som gör det enklare för alla som vill bidra till att minska mängden läkemedelsrester i naturen.

En färsk undersökning visar att det är knappt en tredjedel (32 procent) av allmänheten i Sverige som känner till att den största källan till läkemedelsrester i naturen är det som kommer ut via vår urin och avföring.Nu lanserar Apoteket pCure – ett toablock som innehåller enzymer och som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i våra toaletter och avloppsvatten.

Vi vill bidra till att minska andelen läkemedel som hamnar i miljön. Det betyder inte att vi ska sluta använda läkemedel, utan att vi ska ta hand om resterna på ett bättre sätt. Läkemedel är viktiga för människors hälsa. Med hjälp av pCure kan vi göra det enklare för dem som vill bidra till en bättre miljö, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Den enzymblandning som används i pCure har utvecklats med fokus på de läkemedel som anses utgöra störst fara mot miljön. Bland de läkemedel som pCure bryter ner finns bland annat hormoner, anti-depressiva, smärtstillande, blodtryckssänkande, cytostatika och antibiotika.

En stor utmaning för hälsan är antibiotikaresistenta bakterier. När antibiotika kommer ut i mark och vatten påverkas det mikrobiella livet i miljön vilket bidrar till utveckling av antibiotikaresistens.

Vi är övertygade om att det går att göra mer för att öka engagemanget kring att minska läkemedels miljöpåverkan. För att detta ska gå behöver vi arbeta tillsammans, med myndigheter, leverantörer och inte minst våra kunder på olika sätt. Ett enkelt sätt att bidra är att använda pCure när någon i familjen äter antibiotika, säger Anna Rogmark.

Apoteken gör ett viktigt arbete med att minska utsläppen av läkemedelsrester i samhället genom noggrann dosering och återvinning av oanvänd medicin. Apoteket samlar in mer än 400 ton överblivna läkemedel varje år.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in