​BeeScanning satsar internationellt och söker affärsutvecklare

Av på 6 januari, 2021

AI-bolaget BeeScanning – med Björn Lagerman i Lindesberg som innovatör och grundare – har genom ett investmentbolag fått in kapital som gör det möjligt att satsa på en internationell marknad och kommersialisering av produkten. Därför söker BeeScanning nu en affärsutvecklare med insikt i företagets kärnområden – AI och biodling.

“Med nytt kapital från det familjeägda investmentbolaget Svanberg & Co Invest och dess nätverk får vi resurserna och fokuset att nå fler användare och att hjälpa fler biodlare att rädda sina samhällen”, förklarar Björn Lagerman – biodlare i Lindesberg samt innovatör och grundare av BeeScanning.

Detta blir den fjärde investeringen inom Impact Investing som Svanberg & Co gör: “Vi har senaste året fokuserat på hållbara investeringar och är nu inne i foodtech-, lifescience- och e-commerce-bolag som alla arbetar för ett mer hållbart samhälle. BeeScanning har redan kommit otroligt långt utan externt kapital. Genom vår satsning hoppas vi kunna bidra med erfarenhet inom försäljning och styrelsearbete säger”, säger Olof Svanberg – Investment Manager i Svanberg & Co Invest.

App som upptäcker parasiter och virus i bisamhällen

BeeScanning har utvecklat en app för att upptäcka parasiter och virus i bisamhällen. Användaren fotograferar sina bisamhällen direkt i applikationen som sedan analyseras i molnet av algoritmer framtagna tillsammans med AI-företaget Neurolearn – en spinofff från Örebro Universitet. BeeScanning har idag en världsunik databas på bin med drygt 125.000 bilder analyserade och ca 7.000 användare världen över. BeeScanning används som ett praktiskt verktyg för biodlare och forskare. Under 2020 hittade appen 150.000 parasiten Varroa Destructor och räddade tusentals bisamhällen.

“I USA dör nära hälften av alla bin och i Europa dör ca 20 procent varje år. Behovet av och intresset för en metod som Beescanning är mycket stort bland biodlare över hela världen – och med cirka tio miljoner biodlare i världen är den globala marknaden stor”, förklarar Björn Lagerman.

BeeScannings app kommer även i fortsättningen att vara en  gratistjänst för analys av parasiter och virus i bisamhällen – men företaget satsar nu på att kunna erbjuda analys av binas hälsa som en betaltjänst.

Företaget BeeScanning består av en innovationsgrupp med ledande experter inom både biodling och bildanalys. Projektets rådgivare kommer från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Örebro Universitet och Cornell University i USA. BeeScanning har hittills finansierats via crowdfunding och stöd från Jordbruksverket, Europeiska Innovationsprogrammet, Vinnova , inkubatorn Inkubera i Örebro, Almi samt Handelsbanken. Bolaget har erhållit 15 utmärkelser nationellt och internationellt som Venture Cup, European Bee Award, Carnegie framtidens entreprenör, Green Challenge, Örebrogalan Årets innovation, Skapapriset Örebro, Brewhouse Award med flera.

BeeScanning söker affärsutvecklare
BeeScanning är en av Sveriges hetaste startups med över 15 utmärkelser i Sverige och internationellt. Företaget söker nu affärsutvecklare med insikt i företagets kärnområden AI och biodling där BeeScanning ligger längst fram i världen. “Vår affärsutvecklare bör bo med närhet till Örebro – men vara beredd på att kunna resa i världen för att arbeta från olika platser”, skriver BeeScanning i platsannonsen:

Vad kommer du att jobba med?
1. Organisera och lansera försäljning av en global app och digitala kringtjänster.
2. Planera och genomföra marknadsföringsaktiviteter på utvalda marknadssegment.
3. Planera, undersöka och utvärdera resultat av specifika aktiviteter.
4. Uppsöka och representera BeeScanning med potentiella kunder.
5. Framtagning av pris- och betalmodeller.
6. Självständigt arbete.
7. Planering och rapportering med stöd av team och ledning.

Vem är det vi letar efter?
Personlighet: Vi söker en driven person med fokus på affärsutveckling. Du behöver vara kommunikativ och representera BeeScanning. Du är säkerligen ambitiös och prestationsdriven. Du kan ta en vision till ett konkret utförande genom att ha djup insikt i färdplanen och utvecklar en gedigen affärsmetod. Du brinner för att nå de som vill binas väl. Inte bara biodlaren utan hela ekosystemet kring branschen, livsmedelsindustri, kemiindustri, jord- och skogsbruk, organisationer och myndigheter.

Utbildning: Vi ser gärna att du har en kompetens inom marknad eller ekonomi. Du kan flera språk, bekväm med digitala analys- och maknadsföringsverktyg. Du kan göra presentationer och har erfarenhet av media. Erfarenhet av odling och biologiska system är ett stort plus.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa:  LindeKultur

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in