​Centralafrikanska republiken: FN har inte lyckats skydda civila i Basse-Kotto

Av på 9 september, 2017

En våg av brutala attacker i Centralafrikanska republiken som innefattar systematiska våldtäkter och mord på civila visar på det omedelbara behovet av att FN agerar starkare för att skydda civila, säger Amnesty International som gjort en researchresa under två veckor i landet.

– Invånare i Basse-Kotto har lämnats lämnats helt i händerna på UPC (the Union for Peace in Central Africa). Kvinnor har våldtagits, män mördats, byar förstörts och regionens fredsbevarande FN-styrka har visat sig maktlösa när det gäller att stoppa de här övergreppen, säger Joanne Mariner, senior krisrådgivare på Amnesty International.

Amnesty har intervjuat 30 personer som flytt våldsamma attacker mot civila i distriktet Basse-Kotto i den centrala delen, av landet under de senaste månaderna, bland dessa en massaker i orten Alindao den 8 maj då minst 130 personer tros ha dödats.

De som intervjuats uppgav namn och identifierande information om 47 personer som dödats av UPC under de här attackerna. Det exakta antalet som dödats är inte känt, men trovärdiga källor uppskattar att antalet offer uppgår till flera hundra.

20 av de 25 kvinnor som Amnesty intervjuat hade blivit våldtagna och nästan alla hade sett sina vuxna manliga anhöriga blivit dödade.

Centralafrikanska människorättsobservatoritet (Observatoire Centrafricain des Droits de l´Homme, OCDH) har registrerat över 100 offer för sexuellt våld som har flytt regionen till huvudstaden Bangui under de senate månaderna, en siffra som utan tvekan utgör bara en bråkdel av det faktiska antalet. Många, om inte de flesta, hade blivit utsatta för gruppvåldtäkter.

FN:s fredsbevarande styrka, MINUSCA (the Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) har misslyckats med att förhindra de här övergreppen. Styrkan som består av 12 870 uniformerad personal, varav 10 750 är militärer, har inte räckt till.

Amnesty kräver att det görs en översyn av MINUSCAs kapacitet att utföra sitt mandat, och att sådant som träning, utrustning, koordinering och antalet uniformerad och civil personal gås igenom.

– Även om MINUSCA har räddat många liv i Centralafrikanska republiken så riskerar deras misslyckande att både förstöra folkets förtroende när det gäller deras fredsbevarande uppdrag och försätta tusentals liv i fara, säger Joanne Mariner.

Över 100 000 människor har fördrivits från sina hem på grund av krisen i landet sedan april. Minst 600 000 människor är internflyktingar inom landet och ytterligare 438 700 är flyktingar i närliggande länder, främst Kamerun, Tchad och Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa).

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in