​Elgiganten har minskat förbrukningen av plastpåsar med 70 procent

By on 9 januari, 2019
Arkivbild

Som en del i Elgigantens arbete med att minska företagets miljöpåverkan började Elgiganten att ta betalt för sina plastpåsar i september 2017. Det har gett en tydlig effekt. På ett år minskade förbrukningen av plastpåsar med 70 procent, motsvarande 32 ton plast.

Det är helt fantastiskt! Tillsammans med våra kunder har vi minskat förbrukningen av plastpåsar med 70 procent på ett år, motsvarande 32 ton plast. Vi hoppades och trodde på en minskning, men inte i den här omfattningen. Det här överträffar träffar alla förväntningar, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Sedan den 4 september 2017 har Elgigantens butiker gått från en förbrukning på 2,5 miljoner plastpåsar till endast 700 000. Det betyder 1,7 miljoner färre plastpåsar i omlopp, motsvarande 32 ton plast.

Många kunder behöver fortfarande en plastpåse att bära sina nya produkter i och därför har vi jobbat för att få fram en påse som består av så mycket återvunnet material som möjligt. De påsar vi använder idag består av cirka 50 procent återvunnen plast och vi jobbar med att öka den andelen ytterligare. Vi har dessutom tagit fram en påse, liknande IKEA-kassarna, som både rymmer mycket och tål att återanvändas under en mycket lång tid, säger Niclas Eriksson.

Elgiganten har sett över användningen av papperspåsar, men har kommit fram till att det ger ett större klimatavtryck än nuvarande lösning. Papperspåsar är, trots att de gjorda av ett förnyelsebart material, betydligt mer energikrävande både att tillverka och transportera. Papperspåsar tar till exempel tio gånger större volym än en plastpåse. Det ger tio lastbilar med papperspåsar mot en lastbil med motsvarande mängd plastpåsar.   

I tillägg blir CO2-utsläppet nästan 10 gånger högre vid tillverkningen av en papperspåse kontra en plastpåse.

Intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål
Försäljningen av plastpåsar är ingen inkomstkälla för Elgiganten. De pengar som kunderna betalar för påsarna går oavkortat till Elgiganten Foundation, en fond som stöttar lokala och nationella organisationer och initiativ som arbetar för att motverka klasskillnader och digitalt utanförskap enligt FN:s hållbarhetsmål om minskad ojämlikhet.

När våra kunder betalar för en plastpåse är de med och bidrar till arbetet mot klasskillnader och digitalt utanförskap. Digitaliseringen i samhället går snabbt och det kan ge väldigt negativa konsekvenser för de som har sämre förutsättningar att ta del av ny teknik. Har du inte tillgång till dator eller mobiltelefon idag så kan du inte följa med i barnets lärande på skolwebben och har svårt att ta kontakt med både myndigheter och vårdinstanser. För barnen sker en stor del av umgänget via sociala medier i digitala kanaler. Utan telefon, surfplatta eller dator hamnar du snabbt i ett utanförskap som faktiskt påverkar hela familjer negativt, säger Niclas Eriksson.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login