​Emil första SM-segraren i slopestyle

By on 8 oktober, 2017
Emil Johansson firar segern i slopestyle-SM tillsammans med tvåan Martin Söderström och trean Nils Buller.

Emil Johansson, som för en månad sedan blev världsmästare i slopestyle, vann det första SM:et som på lördagen avgjordes under Vättern Bike Games i Motala.

– Kul, säger han. Att vinna den här tävlingen var lite speciellt eftersom det inte har funnits något officiellt SM tidigare.

Vättern Bike Games är ett helt nytt cykelevent som arrangeras av Vätternrundan. På Duntebergets motorstadion i Motala samlades en rad världsstjärnor under helgen för att tävla i sporter som cyclocross, slopestyle och trial. Och deltagarna tyckte att satsningen blev en succé.

– Att samla grenar som slopestyle, mountainbike, trial och allt, har varit riktigt häftigt, säger trialstjärnan Joacim Nymann. Hoppas det kommer tillbaka nästa år.

Första slopestyle-SM
En av höjdpunkterna under Vättern Bike Games var det första officiella SM i slopestyle som avgjordes på lördagen. Slopestyle är en relativt ny mountainbike-gren där deltagarna tävlar i höga hopp och avancerade trick. Tre domare bedömer svårighet, stil och helhetsintryck. Bland deltagarna fanns världsstjärnor som nyblivne världsmästaren Emil Johansson och proffsen Martin Söderström och Anton Thelander. Och till slut blev det Emil Johansson som tog hem SM-guldet med 83 poäng i sitt andra åk.

– Det kändes bra. Jag gjorde ett första åk som jag kände mig rätt säker på och sen var jag inte säker på om jag skulle få till det andra åket. Man har en idé om hur man ska köra, men ibland kan man komma snett och tappa fart och då får man anpassa sig till det. Och då blir det mycket improvisation.

Laddade för VM
En annan spektakulär gren publiken fick se var trial, där Sveriges bäste trial-cyklist Joacim Nymann och de andra deltagarna stundtals såg ut att upphäva tyngdlagen bland lastpallar och kabeltunnor. För Nymann, åtta på världsrankingen, var tävlingen uppvärmning inför VM i Kina i början av november och han tog också hem segern.

– Tävlingen kändes bra. Det var ingen jättesvår bana, det blir sällan det i Sverige eftersom det skiljer ganska mycket mellan olika åkare. Men det var skönt att vinna och det var en riktigt kul tävling.

Lördagen bjöd också på en åttatimmars lagtävling i mountainbike, där lagen skulle köra så många varv som möjligt på en fyra kilometer lång bana. Där stod Sportson Motala som slutsegrare i herrklassen och Team Göteborg i damklassen.

Arrangörerna på Vätternrundan var mycket nöjda med första upplagan av Vättern Bike Games.

– Det har varit två helt otroliga dagar med så mycket häftiga tävlingar och glada människor, säger Gunilla Brynell Johansson, vd för Vätternrundan. Det här är något helt nytt för Vätternrundan och det gav verkligen mersmak. Ambitionen är helt klart att Vättern Bike Games ska komma tillbaka nästa år.

Sport | Cykel
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login