​Först i Örebro med digitala cykelställ

Av på 24 september, 2020

Nu kan örebroarna parkera sina cyklar tryggt i digitala cykelställ som styrs via mobilen. ÖBO och dotterbolaget Västerporten är först ut i Örebro – kanske till och med i Sverige – i samarbete med örebroföretaget One4tech.

På innergården på Husarens gränd, Fredsgatan 20 och på Poesigatan, Vivalla centrum, finns de två smarta cykelställen på plats. Och redan har de börjat användas.

Cykelstället öppnas och stängs med en app i mobilen, Bikeep eller ett RFID-kort, exempelvis Länstrafikens busskort. Stället har lås i galvaniserat stål och ett inbyggt larm som skickar ett meddelande via appen om någon försöker ta cykeln. Det är gratis att ställa cykeln i ÖBOs och Västerportens cykelställ. Här står cykeln tryggt tills du hämtar den igen!

Örebrokillar bakom idén
De nya cykelställen levereras av företaget One4tech, som startats av fem unga örebroare: Ali Taleb, Ade Farah, Mohamed Ali, Sharmarke Shiiq och Ali Al-Zaydi.

– Idén till ett säkert cykelställ kom från Ali Taleb när han deltog i ÖBO CityHack, ett kreativt event för ungdomar, som vi arrangerade på vårt kontor på Fredsgatan i november förra året, berättar Anna-Carin B Magnusson, utvecklingschef på ÖBO. Det är extra roligt att den idé som föddes i huset faktiskt blir verklighet just här!

När Ali och hans vänner började undersöka idén om ett digitalt cykelställ hittade de företaget Bikeep som finns i 14 länder, bland annat i Europa, och som erbjuder just den typ av produkt de letade efter. Resultatet blev att ungdomarna bildade företaget One4tech och startade som återförsäljare för Bikeep i Sverige.

–ÖBO och Västerporten är först ut i Örebro, men vi har också diskussioner med andra lokala företag som är intresserade. Vi hoppas att våra digitala cykelställ snart finns på många platser i Örebro, de minskar risken för cykelstölder, som är ett stort problem, säger Ali Taleb, som är marknadsansvarig hos One4tech.

–Det känns bra att vi kan främja cykelåkandet i Örebro samtidigt som vi stöttar unga företagare från Örebro, säger Åsa Stridfeldt, förvaltningschef på Västerporten.

Så här fungerar det
På cykelställen finns instruktioner och en QR-kod, som du använder för att ladda ner appen Bikeep. När du registrerat ditt mobilnummer kan du använda appen för att öppna och stänga bygeln till låset. Du kan också använda ett RFID-kort, som exempelvis Länstrafikens busskort. Cykeln står kvar tills du hämtar ut den. Det kostar inget att parkera cykeln hos ÖBO och Västerporten.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: ÖBO

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in