​Fortsatt ökning av nya företag i Sverige

Av på 5 oktober, 2020

Trots coronakrisen väljer allt fler att starta eget. Mellan juli och september i år startades 12 procent fler nya företag i Sverige jämfört med samma kvartal i fjol. Hittills i år har nästan 53 000 nya företag registrerats – en kraftig ökning jämfört med 2019, visar färsk statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. 

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag, så Sverige behöver hela tiden fyllas på med nya företag för att klara sysselsättning och välfärd. Att fler väljer att starta eget är viktigt för att motverka den höga arbetslöshet som coronakrisen har fört med sig, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Mellan juli och september i år registrerades 16 040 nya företag i Sverige. Det motsvarar en ökning på 12 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol, då 14 270 registreringar av nya företag gjordes. Störst ökning stod Värmland och Västmanland för, med uppgångar på 42 respektive 38 procent.

Hittills under 2020 har Sverige fått nästan 53 000 nya företag, en ökning med 9 procent jämfört med januari–september i fjol.

– Var tredje svensk drömmer om att starta eget företag. När nu allt fler tar steget kan de inspirera andra som ännu inte har gjort verklighet av sina företagardrömmar och idéer, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in