​Från slit och släng till hållbara material, IKEA bäst på hållbarhet

By on 12 april, 2019

IKEA är Sveriges mest hållbara företag enligt svenska konsumenter. Möbeljätten upplevs vara bäst på att ta ansvar för miljö, klimat och människor. Det visar 2019 års upplaga av Europas och Sveriges största varumärkesstudie om hållbarhet, Sustainable Brand Index.

Det som konsumenterna tycker IKEA är allra bäst på inom hållbarhet är hållbara material samt god kvalitet och livslängd på produkterna.

-Ytterligare en anledning till att svenskarna tycker IKEA är så hållbart är att företaget har lyckats förmedla att de just nu är inne i en omställningsprocess. Från slit och släng till en mer ansvarsfull affär med hållbara material och second-hand, säger Erik Elvingsson Hedén som är grundare av Sustainable Brand Index.

På IKEA är man stolt att det interna arbetet uppmärksammas.

– Jag är väldigt glad över att vi fått det fina betyget från konsumenterna. Det visar att vi har nått ut med de tydliga framsteg vi gjort och ambitiösa mål vi satt för att bli klimatpositiva till 2030. Med 140 miljoner besök i varuhus och webb möter vi många kunder och vill tillsammans med dem skapa en mer hållbar vardag för de många människorna, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef för IKEA Sverige.

De företag som stärker sitt hållbarhetsanseende mest sedan 2018 är Max Hamburgare, Svenska Spel och Polarbröd. Medan de företag som tappar mest är Flixbus (fd Swebus) och Godel. Sist på årets lista hamnar spelbolaget Leo Vegas, strax efter Maria Casino.

Så här gjordes studien
Sustainable Brand Index är Europas största varumärkesstudie om hållbarhet och har genomförts årligen sedan 2011. Studien syftar till att belysa hållbarhet samt sprida och öka kunskapen om det. 2019 har totalt cirka 50 000 respondenter intervjuats i Norden och Nederländerna. 18600 i Sverige, 7700 i Norge, 7400 i Danmark, 10300 i Finland och 6000 i Nederländerna. Målgruppen för studierna är allmänheten 16-70 år i respektive land. Urvalet är representativt för respektive lands befolkningssammansättning. Intervjuerna genomfördes under januari-mars 2019.

Branschvinnare 2019

IKEA Möbler, inredning & fritid
Änglamark Livsmedel
Coop Dagligvarubutiker
Apoteket Apotek
SJ Tåg, båt, buss & taxi
Naturkompaniet Kläder & skor
Max Snabbmat
Tesla Bilar
Scandic Hotell
The Body Shop Skönhet
GodEl El & värme
Swish Digitalt
Länsförsäkringar Försäkring
Bilprovningen Service
KPA Pension Pension
Microsoft Teknik
Svenska Spel Spel
Klarna Banker
SAS Flyg
Telia Telecommunications
HSB Bostad
Preem Drivmedel
Synsam Optiker
Ving Resor
PostNord Logistik
Orkla Consumer Goods Corporations

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login