​Klimatmanifestationer i Karlskoga, Nora och Örebro 30/11

Av på 22 november, 2018
Illustration: Lena Ignestam

Greta Thunberg och hennes vänner fortsätter att klimatstrejka utanför riksdagen varje fredag tills Sveriges koldioxidutsläpp är i linje med Parisavtalet. Stödet växer snabbt i Sverige. I alla utom två län hålls manifestationer nästa fredag. Hittills är #Fridaysforfuture planerade utanför 59 kommunhus. Nya tillkommer löpande.

– Folk över hela landet börjar känna ett akut behov av att omvandla oron till engagemang för en fossilfri och hållbar värld. Nu måste politikerna börja ta ansvar och se till att omställningen bli prioritet ett inom alla politikområden, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion och engagerad i #FridaysforFuture i Nyköping.

FN:s klimatpanels nya rapport (oktober 2018), Global Warming of 1.5°C, tar upp hur extrema väderhändelser som torka, tropiska stormar och översvämningar riskerar att bli betydligt allvarligare ju högre uppvärmningen tillåts bli. Vid två grader kommer två miljarder människor att beröras av översvämningar år 2050, jämfört med drygt 500 miljoner i dag. Världens fiskfångster förväntas bli hälften så stora vid två graders uppvärmning i jämförelse med 1,5 grad. En konsekvens bland annat av att världens korallrev nästan helt dör ut vid två grader.

Vi behöver fastställa koldioxidbudgetar med minst tio procent årliga utsläppsminskningar på kommunal, nationell och internationell nivå för att undvika en global katastrof, säger Pia Björstrand.

Hittills är det planerade #FridaysforFuture-manifestationer fredag 30 november i Karlskoga Torget kl. 15-17, Nora Kommunhus kl. 13-15 och Örebro Rådhus kl. 15-17.

Även i omvärlden ökar antalet manifestationer. I Australien planeras, med inspiration från Greta, en nationell skolstrejk över hela landet för att uppmärksamma landets politiker på att klimathotet är akut och måste tas på större allvar.

Nätverket Klimatsverige, som består av ett 90-tal föreningar, har gjort ett upprop om att göra 30 november till en rikstäckande manifestation för Parisavtalet och en snabb utfasning av fossila bränslen. Fredag 30/11 är några dagar före att FN:s klimattoppmöte startar i Katowice, Polen. Då samlas världens ledare för att enas om hur vi ska stoppa klimatförändringarna.

Nästan alla #FridaysforFuture-manifestationer görs utanför kommunhus.

Länet | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in