​Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERRANEE ber om en säker hamn att gå iland

Av på 14 augusti, 2019
Foto: Hannah Wallace Bowman/Läkare Utan Gränser

Efter att under fyra dagar utfört livräddande sök- och räddningsinsatser på centrala Medelhavet befinner sig just nu 356 utsatta män, kvinnor och barn ombord på fartyget Ocean Viking. 

Eftersom vi saknar svar på vår begäran om en säker hamn från de libyska myndigheterna har Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERRANEE nu formellt begärt att de maltesiska och italienska sjöfartsmyndigheterna tar sig an samordningen och hittar en säker plats för Ocean Viking att gå iland.

– Bland de överlevande finns människor som har utsatts för fysiskt och psykologiskt våld under sin resa genom Libyen. Den bistra verkligheten är att det just nu pågår en konflikt i Libyen där många utsatta migranter och flyktingar är inlåsta i förvar vid frontlinjen, säger Jay Berger, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator ombord på Ocean Viking. Vi ber nu om en säker hamn för dessa utsatta människor, utan dröjsmål. De har lidit nog.

Trots att Ocean Viking kontaktade Libyens sjöräddningscentral (JRCC) under alla fyra räddningsinsatserna, som ägde rum mellan fredagen den 9 augusti och måndagen den 12 augusti, svarade de inte på anropen – utom att be fartyget landsätta överlevande i Libyen. Detta strider mot internationell rätt. Läkare Utan Gränser och SOS MEDITERRANEE kommer inte att återföra överlevande till Libyen under några omständigheter.

Vidare har de libyska myndigheterna inte lyckats identifiera ett alternativ för att landsätta de räddade människorna som uppfyller kraven enligt internationell rätt. Eftersom ingen säker plats har kunnat anges är Ocean Viking nu på väg norrut.

– Alla räddningar som vi har genomfört är resultat av observationer som vi själva har genomfört. Sjöfartsmyndigheterna delade inte någon information med oss, säger Nick Romaniuk, sök- och räddningskoordinator för SOS MEDITERRANEE ombord på Ocean Viking. Bara en gång kunde vi upprätta radiokontakt med ett av tre EU-flygplan som upptäckte en gummibåt i nöd. Detta visar hur medlemsländer inte sätter sin skyldighet att rädda liv i första hand.

En överväldigande majoritet av människorna berättar att de har antingen blivit godtyckligt fängslade, utsatts för utpressning och tortyr eller tvingats arbeta under slavliknande förhållanden under sin resa. Av de totalt 103 barn under 18 år som nu befinner sig i säkerhet ombord på Ocean Viking åtföljs endast elva av dem av en förälder eller vårdnadshavare.

– Människor, bland dem också minderåriga, har berättat att de torterats med elektriska stötar, blivit misshandlade med vapen och tillhyggen eller brända med smält plast. De berättade för mig hur de fortfarande känner smärtan från sina sår och ärr som drabbade dem under sin tid i Libyen, berättar läkaren Luca Pigozzi, som arbetar för Läkare Utan Gränser ombord på Ocean Viking.

Läkare Utan gränser och SOS MEDITERRANEE förväntar sig att europeiska myndigheter följer internationell lagstiftning och omedelbart tilldelar en säker hamn för alla ombord på Ocean Viking.

Sök- och räddningsfartyget Ocean Viking drivs i samarbete av SOS MEDITERRANEE och Läkare Utan Gränser.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in