​Lindesbergs Rotaryklubb i ”musikhjälp” till Lettland

By on 8 januari, 2020
Tio pianon lastas i Örebro av Anders Svensson (Lindesbergs Rotaryklubb) och Rune Pär Lind (Örebro Pianocenter) för vidare transport till Jekabpils i Lettland.

Tio pianon till skolor och en violin till en elvaårig talangfull violinist i Jekabpils i Lettland för totalt 40.000 kronor. Det är vad ett antal Rotary-klubbar i Sverige, Lettland och USA – under ledning av Lindesbergs Rotaryklubb – bidrar med i ett gemensamt globalt stödprojekt.

”Vid vårt senaste projektbesök på sjukhuset i Jekabpils i juni i år blev vi underhållna av en elvaårig talangfull violinist från staden musikskola – Agnese Kornejeva. Vi beslöt nästan omgående att samla in pengar till en ny egen violin till henne”, berättar Anders Svensson (Lindesbergs Rotaryklubb) som är projektledare.

Gensvaret blev så stort att Rotary-projektet även fick in pengar till att hjälpa musikskolan i Jekbapils med nya pianon. Anders Svensson fick en bra uppgörelse med Örebro Pianocenter och Rune Pär Lind. I december lastades tio pianon för vidare transport till Jekabpils – cirka 16 mil sydost om Riga. Dessa räcker även till några andra skolor i Jekabpils kommun samt ett par institutioner.

Pianogåvan från Rotary lastas av i Jekabpils med hjälp av medlemmar i en av stadens idrottsklubbar.

Ett antal Rotary-klubbar i Sverige, Lettland och USA har under tre år hjälpt ett sjukhus i Jekabpils i Lettland med modern utrustning för den neonatala avdelningen. Hittills har sammanlagt två miljoner kronor investerats. Arbetet med att bistå den neonatala avdelningen vid sjukhuset i Jekabpils fortsätter och i början av nästa år så kommer Rotary-klubbarna att starta ett nytt projekt med sikte på att leverera tre inkubatorer som kommer att kosta ytterligare cirka 600.000 kronor.

Musikskolans rektor Smile Szczerbicka tackar för instrumenten som kommer att underlätta och förbättra undervisningen.

Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login