​Medborgarförslag – Gör om Ramshyttans skola till Lindesbergs museum

Av på 9 oktober, 2020

“Gör om före detta Ramshyttans skola – den numera nedlagda skolan i Ramsberg – till Lindesbergs museum”, skriver en medborgare i ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun: “Både stad och landsbygd behöver kultur i alla dess former – så låt oss göra det tillsammans. Vi måste tänka om, allt behöver inte ligga i centralorten”.

Medborgarförslaget kommer att behandlas på kommande kommunfullmäktige-sammanträde 19 oktober och kommer då att överlämnas till kommunstyrelsen,

“Vi är många som saknar ett museum i Lindesbergs kommun och vi hoppas att inom en snar framtid så kommer det att finnas möjlighet att kunna bese alla fina föremål som vi och våra förfäder har skänkt eller donerar till Lindesbergs Museum/ Kulturhistoriska arkiv. Då jag hade förmånen att få vara en av dom som fick välja ut ett föremål från museisamlingen till ”Önskeutställningen” på biblioteket så upptäckte jag hur många fantastiska föremål som gömde sig i kommunens museisamling. Det är synd och skam att allt som våra förfäder genom åren har överlämnat till Lindesbergs Museum inte kan visas för allmänheten”, skriver förslagsställaren i medborgarförslaget.

När Ramsbergs Hembygdsförening skulle ha en utställning om Ramsbergs Krutbruk så kontaktades Kulturkontoret och det visade sig att det fanns två föremål med anknytning till Ramsbergs Krutbruk i samlingarna. Dessa föremål hade Ramsbergs hembygdsförening möjlighet att få låna från samlingen och visa för allmänheten – och det var verkligen uppskattat.

“Jag föreslår att Lindesbergs kommuns museum förläggs i före detta Ramshyttans skola. Det är som ni vet en mycket bra fastighet med många möjligheter till utställningar, föreläsningar, kurser, vernissage etc. Det finns även ett komplett restaurangkök. Och framför allt stora utrymmen att plocka upp alla föremål och visa dom för allmänheten. Både stad och landsbygd behöver kultur i alla dess former – så låt oss göra det tillsammans. Vi måste tänka om – allt behöver inte ligga i centralorten Lindesberg. Ett bra exempel är utställningen om ”Ramsbergs Krutbruk” – trots Corona-tider kom nästan 200 besökare till Resta Bygdegård. Vi måste alla hjälpas åt att bevara våra kulturarv i alla former!”.

Länet | Ramshyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in