​Nya chockbilder från svenska grisfarmer

Av på 4 december, 2019
Foto: Djurrättsalliansen

Grisar som vadar i sin egen avföring, djur instängda i kala betongboxar utan strömedel, systematiskt fixerade suggor samt sjuka och döda grisar. Djurrättsalliansens nya dokumentation visar vanvård och brott mot djurskyddslagstiftningen på svenska grisgårdar 2019.

Djurrättsalliansen har under 2019 återigen dokumenterat hur grisarna som föds upp för att bli mat i Sverige lever sina liv. Materialet ger en unik inblick i en av Sveriges största djurindustrier och visar ett omfattande djurplågeri. Organisationen har besökt femton grisgårdar över stora delar av landet, bland dem några av de största som föder upp 25 000 djur årligen. 

De nytagna bilderna visar brott mot djurskyddslagstiftningen där grisar är täckta av sin egen avföring, sjuka och döda djur ligger bland levande, strömedel som halm saknas i boxarna och suggor fixeras systematiskt.

– Vår dokumentation visar konsekvenserna av en djursyn som betraktar grisar som produkter och ett system som endast tar hänsyn till mänsklig egoism och ekonomi. Vi människor föder upp grisar under fruktansvärda förhållanden, för att sedan döda dem på löpande band. Allt detta bara för att vi människor vill äta bacon och julskinka. Det är oetiskt och inte försvarbart, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Årets avslöjande kommer tio år efter den så kallade grisskandalen 2009, då Djurrättsalliansen hade dokumenterat förhållandena på över 100 svenska grisfarmer. Bilderna och filmerna på den systematiska vanvården dominerade i medierna under en längre tid, Sveriges Djurbönders VD (dåvarande Swedish Meats) tvingades avgå och både grisindustrin och politiker lovade bättring.

– Trots alla fina ord har ingenting förbättras för grisarna på tio år. Bilderna och filmerna, då och nu, är inga undantag. Det är så här industrin och grisarnas verklighet ser ut i Sverige. Vi har möjligheten att stoppa djurplågeriet genom att sluta äta kött. Djur är precis som vi kännande varelser som borde ha rätt till sina egna liv. Det finns inget djurvänligt kött men det finns djurvänlig mat och den är växtbaserad, säger Malin Gustafsson. 

De dokumenterade gårdarna ligger i Skåne, Småland, Halland, Öland, Västergötland, Värmland, Närke och Dalsland. 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in