​Nytt samarbete kan hjälpa företag i Örebro län att växa i USA​

Av på 9 maj, 2018
Anna Throne-Holst tillsammans med Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet. Foto: Mattias Frödén

Alfred Nobel Science Park och Örebro universitets holdingbolag gästades i veckan av presidenten vid Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, Anna Throne-Holst.

– Det var väldigt intressant och jag blev verkligen mottagen med öppna armar, säger hon.

Anna Throne-Holst har vuxit upp i Stockholm, men har bott i USA sedan 1976. Under åtta år var hon borgmästare i Southampton på Long Island, och för ett år sedan tillträdde hon som president för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York. Handelskammarens uppdrag är att underlätta och stödja investeringar och handelsutbyte mellan Sverige och USA. I höstas träffade hon Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet, under en stor konferens om mat och hållbarhet i New York. Johan Schnürer passade då på att bjuda in henne till Örebro universitet.

– Jag bad om att få komma hit till Örebro när det var lite varmt och skönt, och så blev det ju verkligen, konstaterade Anna Throne-Holst när hon under måndagen visades runt på campus i det strålande vårvädret.

Anna Throne-Holst besökte bland annat AASS Forskningscentrum för robotik, Örebro universitets holdingbolag, inkubatorn Inkubera och Alfred Nobel Science Park. Hon nämnde särskilt holdingbolagets verksamhet.

Jag måste ge en eloge för att jag togs emot av ett dussin kvinnor som sitter i ledningen eller är verksamma där. Det är just sådana kärnvärden som handelskammaren gärna uppmärksammar – att Sverige och svenska företag ligger så långt fram när det gäller frågor om jämlikhet och hållbarhet. Amerikaner är inte riktigt lika bra på det, säger hon.

Startbana för svenska företag
Två av de företag som fått stöd och hjälp att växa av holdingbolaget fick berätta om sina verksamheter, och Anna Throne-Holst såg genast möjligheter till ett samarbete. Handelskammaren håller bland annat på att skapa en fysisk mötesplats på Manhattan, ett 2000 kvadratmeter stort kontorsområde där svenska företag ska kunna komma in och få hjälp med att etablera sig i USA.

– Det blir en sorts start- och landningsbana för svenska innovationsföretag som är på väg att etablera sig internationellt. Vi kan hjälpa till med lokal, kontakter med företag och tänkbara kunder och kan på så sätt erbjuda en ”unfair advantage” till svenska techföretag på väg in, säger Anna Throne-Holst.

Anna Ragén, vd för Örebro universitet holding AB och Kjell Fagerström, vd för Alfred Nobel Science Park ser båda positivt på de möjligheter som ett samarbete med Svensk-amerikanska handelskammaren kan ge.

– Det här kan öppna dörrar för de forskare och företag som vi samarbetar med här i Örebro län, säger Kjell Fagerström.

Text: Anna Lorentzon, Mattias Frödén

Lokalt | Örebro Universitet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in