​Ökat tryck på 112 under midsommar

By on 19 juni, 2020

Midsommarfirandet innebär vanligtvis fler nödsamtal till SOS Alarm. Förra året ringdes nästan 1 900 fler samtal till 112 än under en vanlig fredagsnatt. Det motsvarar en ökning på 26 procent. 

Under midsommar är fler människor i rörelse och många färdas på vägarna. Midsommarvädret brukar ha en direkt effekt på olycksstatistiken, ju finare väder desto fler olyckor. Fler ger sig även ut på sjön och alkoholintaget ökar ofta i samband med firandet. I år är situationen svårare att förutse på grund av coronapandemin. Hur trycket under årets midsommar blir återstår att se, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

Den största ökningen av 112-samtal under midsommar 2019 (jämfört med en vanlig fredagskväll) stod Dalarna för, följt av Västernorrland, Södermanland och Kalmar. I Blekinge och Gävleborg minskade däremot antalet 112-samtal.

Under storhelger som till exempel midsommar, valborg och nyår har SOS Alarm en höjd beredskap för att hantera ett ökat antal samtal till nödnumret. I år tar SOS Alarm höjd för ett ökat tryck kopplat såväl till midsommarhelgen som till coronapandemin.

– Vi hoppas att midsommarafton ska få bli en fin högtid för många, men vill samtidigt påminna om att firandet måste se annorlunda ut i år. Genom att fira på ett säkert sätt kan vi visa solidaritet och minska smittspridningen. Om olyckan är framme finns SOS Alarm ett samtal bort, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

Tänk på följande under midsommarfirandet:

  • Följ myndigheternas direktiv om sociala aktiviteter och försök hålla firandet i en så liten grupp som möjligt.
  • Stanna hemma om du är det minsta sjuk.
  • Håll avståndet – 2-metersregeln gäller även under midsommar.
  • Ska du ut på sjön – se till att ha laddat ner 112-appen som nu också visar båtolyckor.
  • Ta det lugnt i midsommartrafiken och kör säkert.

Regionalt
Örebronyheter

Källa SOS Alarm

You must be logged in to post a comment Login