​RFSU, RFSL och Hiv-Sverige: Äntligen

Av på 10 juni, 2018

Högsta domstolen har nu äntligen fattat ett nytt prejudicerande beslut – att personer som lever med hiv och står på välinställd behandling inte ska åtalas. Forskningen visar att det finns ingen risk för överföring av hiv vid sexuella kontakter om personen står på välinställd behandling. Läkarvetenskapen har redan vetat detta och nu har juridiken slutligen hunnit ikapp. Åtalet mot den man som stod åtalad för ”framkallande av fara för annan” genom att ha haft oskyddat sex med en annan man ogillades av domstolen.

Förhoppningsvis kommer detta leda till positiva aspekter när det gäller bryta stigmat och fördomarna som finns kring hiv i samhället, när rättsväsendet tydliggjort att det inte är straffbart. Utifrån mänskliga rättigheter är det en viktig markering av högsta domstolen, säger Christina Franzén ordförande på Hiv-Sverige.

– Dagens dom är väntad och efterlängtad, och kommer ge ökad rättssäkerhet för personer som lever med hiv i Sverige. Det är viktigt både för den enskilda personen som domen gäller och för synen på vad det innebär att leva med hiv idag. Det finns ingen risk heller i juridisk bemärkelse att ha sex när någon som lever med hiv står på välinställd behandling. Det är en obefogad rädsla som länge hängt kvar i rättsväsendets praxis, säger Hans Linde förbundsordförande för RFSU.

– Sverige har haft en mörk historia av att åtala och döma personer där det inte funnits någon risk för hivöverföring, nu blir det äntligen ändring på det, säger Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in