​Sång och dans till Löa friskola genom Skapande skola-bidrag

Av på 28 maj, 2020
Löa friskola i Lindesbergs kommun får 30.500 kronor i Skapande skola-bidrag från Kulturrådet.

Löa friskola i Lindesbergs kommun får 30.500 kronor i Skapande skola-bidrag från Kulturrådet för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer under nästa läsår.

”Vi kommer att använda pengarna till ett projekt som bygger på elevernas delaktighet genom sång, dans och musik”, förklarar Petra Hedenius på Löa friskola som har närmare 100 elever i årskurserna F-6.

Eleverna arbetar tillsammans med gruppen Gåspennan i workshops där tydligt fokus ligger på att lära sig en låt inom valt tema och genom dans och rörelser gestalta innehållet i låten vars text är direkt kopplad till kunskapskraven i läroplanen LGR11.

Eleverna förbereder sig inför en avslutande musikföreställning där de står på scen med Gåspennan och visar upp sig och sjunger sin sång – samtidigt som de är aktiv och interagerande publik genom sång och dans under övriga klassers låtar.

Eleverna är med och planerar inför projektet då de är delaktiga i att välja vilka låtar de vill arbeta med under projektet. Sedan är de med i planeringen att inför själva projektet förbereda sig och lyssna in sig på de låtar som de valt.

Uppföljningen sker genom att eleverna muntligt och skriftligt tillsammans med sina lärare utvärderar projektet. De utvärderar även hur de, med hjälp av sina lärdomar av projektet kan fortsätta att arbeta med kulturformen sång och dans.

Gåspennan är en kombination av musik, animationer och kunskap: ”Vi tycker att utbudet av pedagogisk musik kan utökas och moderniseras och skapar musik som påminner om den musik många barn möter i sin vardag”. Gåspennan har bland annat varit nominerade till en Grammis för årets barnalbum 2017 och Framtidens musikpris 2019 (nyskapande innovativt projekt). Gåspennan har genomfört ett flertal Skapande skola-projekt.

Löa friskola ligger vackert i bergslagsbygden mitt i kulturbyn Löa – 2,5 mil norr om Lindesberg. Skola, förskola och fritids drivs som en ekonomisk förening med en styrelse som huvudman där verksamheterna präglas av ett stort engagemang för eleverna. ”Tillsammans skapar vi en förskola och grundskola att trivas och utvecklas i. Varje individ är viktig och alla ska få möjligheter och utmaningar att utvecklas utifrån individuella förutsättningar och förmågor. Vi arbetar för att såväl elever och personal ska känna trygghet, motivation och arbetsglädje”.

Nya bidrag till Lindesberg för Skapande skola:
Kulturrådet har fördelat totalt 180 miljoner kronor för kulturinsatser i förskolor och skolor tillsammans med professionella kulturaktörer för nästa läsår. Lindesbergs kommunala skolor får 330.000 kronor, Löa skola får 30.500 kronor och Pilkrogs skola får 30.000 kronor för projekt som handlar om barns eget skapande och konstnärlig fördjupning.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in