​Scenkonst utanför tätort ger stöd till arrangörer på små orter

Av på 30 september, 2019

Spannarboda, Ullersätter och Ramsberg får ta del av professionell scenkonst under hösten 2019 genom den regionala satsningen Scenkonst utanför tätort. Inför våren 2020 går Region Örebro län och Riksteatern Örebro län ut med inbjudan till arrangörer på små orter – dels med en höstträff 13 oktober, dels med ett utbud av subventionerade föreställningar.

Scenkonst utanför tätort är en riktad satsning med syfte att stärka och utveckla de ideella krafter som verkar på landsbygden, få deras lokaler att bli aktiva kulturella mötesplatser samt öka möjligheten att ta del av professionell scenkonst på mindre orter.

Under hösten 2019 genomförs 13 arrangemang på bygdegårdar, folkets hus och samlingslokaler på olika platser i Örebro län – bland annat ”Stenar i fickan” med Sundborns teater i Sveaborgs bygdegård (Spannarboda) söndag 6 oktober kl 15:00 och Resta bygdegård (Ramsberg) söndag 17 november kl 16:00 samt ”Selmas samlade vrede” med Görel Crona i bygdegårdens Ullergården (Ullersätter) lördag 26 oktober kl 19:00.

Höstträff för arrangörer på små orter

Inom ramen för Scenkonst utanför tätort bjuder Region Örebro län och Riksteatern Örebro län in arrangörer på små orter till höstträff för att prata teater, scenkonst och hur man kan tänka och utvecklas kring det. Tid och plats: 13 oktober klockan 13.00 – 17.00 i Östansjö Folkets hus.

Samtliga erbjuds ett utbud av scenkonst under våren 2020 till det subventionerade totalpriset 5.000 kr per föreställning:

INGEN KONST (Eva Ahremalm och Lasse Forss): En underfundig komedi om vad som egentligen är konst. Före detta bartendern Maud bor i en husvagn, fylld av loppisfynd. Bland dessa finns en ful tavla som hon tror kan vara värdefull. För att bevisa det lyckas hon få hem en av New Yorks främsta konstexperter, som intet ont anande hamnar i en miljö han aldrig satt sin fot i tidigare.

TRIUMF ATT FINNAS TILL (Isabelle Moreau, Åsa Lindström och Jennie Åbrink): Föreställningen har formen av en poesikonsert som tar med publiken på en resa i ord och ton genom poeten Edith Södergrans korta intensiva liv och diktning. Text och dikter förstärks genom musiken som framförs på cello och harpa.

VAD VI LJUGER OM NÄR VI LJUGER OM ITALIEN (Masthuggsteatern): Har du överdrivit lite någon gång? Kanske brett på lite extra? Kanske suttit på kafferasten och skrutit om den roliga festen du var på fastän du egentligen vantrivdes? Eller photoshoppat semesterbilderna lite? En snabbkäftad komedi om lögner, bluffar och önskan att verka lite mer Italien.

SÅ SANT SOM DET ÄR SAGT och två andra föreställningar (Maria Arnadottir): Tre olika föreställningar i form av berättarteater: I Så sant om det är sagt bjuds vi in till en spännande berättarvärld i gränslandet mellan fantasi och verklighet, mellan sanning och lögn, mellan fakta och fiktion. Det var som fan bygger på hårresande skrönor från när och fjärran och handlar om den eviga kampen mellan gott och ont. Kärlekens outgrundliga vägar handlar om lustiga och sorgliga, påhittade och sanna historier om vår starkaste drivkraft, Kärleken.

Länet
Örebronyheter

Källa lindekultur.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in