​Second hand inte bara en klimatfråga

Av på 1 april, 2019

Second hand inte bara en klimatfråga – så handlar du hållbart på riktigt.

Intresset för att konsumera mer hållbart växer snabbt i takt med att klimatfrågan engagerar fler än någonsin. Det gör att marknaden för hållbara verksamheter, som till exempel second hand-butiker, ökar. Få aktörer kan dock säga att de är 100% hållbara – men för de aktörer som har social hållbarhet inbyggt i sin affärsidé är det möjligt. I över 120 år har Sveriges största second hand-aktör Myrornas överskott gått till Frälsningsarméns sociala arbete för utsatta.

Många känner till de miljömässiga vinsterna av ett second hand-köp. Något som färre känner till är att ett köp hos rätt aktör även kan göra människors vardag bättre. Varje plagg och pryl som byter ägare genom Myrorna resulterar i social nytta. Tack vare de plagg, möbler och prylar som fick nytt liv hos nya ägare under 2017 bidrog Myrorna med över 10 miljoner kronor till Frälsningsarméns sociala projekt för människor i utsatthet.

– Till skillnad från kommersiella second hand-butiker går vårt överskott till social nytta. Omräknat till faktiska insatser betyder det att allt som skänktes och handlades hos oss under 2017 motsvarar 200 000 soppluncher, eller 23 182 matkassar till människor i utsatthet, säger Nina Adler kommunikatör på Myrorna.

För att verkligen kunna kalla sig 100% hållbar behöver man, utöver miljönytta, även kunna visa på social och ekonomisk hållbarhet. Myrorna är hållbara ur alla aspekter: socialt hållbara genom sin affärsidé där vinsten går tillbaka till samhället. Och bidraget blir stort när det handlar om en av Sveriges största second hand-kedjor. En betydande del av det sociala arbetet som Frälsningsarmén genomför årligen finansieras av Myrorna. Det kan exempelvis handla om missbrukarvård, eller en matkasse för en barnfamilj som har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt.

Möjlighet att komma in på arbetsmarknaden är också en aspekt av social hållbarhet, och i Myrornas uppdrag ingår att alltid bereda plats för arbetspraktik. Exempelvis gör kassavana från en butikspraktik att någon som stått utanför arbetsmarknaden är kvalificerad för ett butiksjobb i framtiden. Allt som säljs i butikerna hanteras av personal i Sverige med löner enligt svenska kollektivavtal. Något som långt ifrån alla i handelsbranschen kan uppvisa. Myrorna är även ekonomiskt hållbara med mål att skapa ett ekonomiskt överskott, men aldrig på bekostnad av naturresurser eller människors hälsa.

Så här fungerar Myrornas affärsidé:
Plagg, möbler och prylar som skänkts till Myrorna säljs i butik eller online. Efter avdrag för sådant som till exempel lokalhyra, personalkostnader och transporter, går all vinst från försäljningen till Frälsningsarméns sociala arbete. Genom dem får människor som lever i utsatthet hjälp och stöd. Under 2017 genomförde Frälsningsarmén 440 929 hjälpinsatser i Sverige. Exempel på insatser och deras värde kan se ut såhär:

  • 500 kronor = en matkasse
  • 70 kr = rena underkläder
  • 50 kronor = en sopplunch
  • 50 kr = hembesök och fika hos en äldre ensam person
  • 50 kr = hygienprodukter till en hemlös

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in