​Vad vill dressyrdomaren se

By on 25 juli, 2017
Ett ekipage som ofta får bra resultat i dressyrmomentet; Sara Algotsson Ostholt och Reality 39.
Foto: Hannah Ljung

Christina ”Kicki” Klingspor är en av våra mest kunniga inom fälttävlan, förutom att hon är internationell dressyrdomare som dömer fälttävlansdressyr runt om i världen så är hon också internationell teknisk delegat och official i Ground Jury.

På Fälttävlansveckan kommer hon med hjälp av utvalda ekipage visa vad som får domaren att sätta olika poäng på rörelserna i dressyrprogram.

Dressyren har fått en allt större betydelse för resultaten inom fälttävlan under senare år. Det gäller att kunna visa upp en mjuk, avspänd och lydig häst vilket kan vara en utmaning när man sitter på en topptränad fälttävlanshäst full av energi.

Hur ska man då kunna plocka hem poängen så man ligger högt på resultatlistan när man går vidare till de andra momenten?

På Fälttävlansveckan kommer Kicki Klingspor att förklara mer vad som kan vara skillnaden mellan 5 och 10 poäng på en rörelse och vad som gör att domaren sätter höga eller låga poäng och ibland kan skilja sig åt i bedömningen.

Dressyr handlar om samspel mellan häst och ryttare, om en avancerad, och så osynlig kommunikation mellan ryttare och häst. Med så små fina signaler i olika kombinationer söker ryttaren en känsla att få sin häst att utföra de rörelser som efterfrågas. Dressyr är en bedömningssport med bakgrund i militärens behov av välutbildade lydiga hästar, berättar Kicki Klingspor.

Sport | Häst
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login