​Viktigt med rätt behandling av endometrios

By on 13 mars, 2017

Ungefär var tionde person som har mens har endometrios. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens, men sjukdomen misstas ofta för något annat. Om du har besvär av endometrios är det viktigt att få en bedömning av en kunnig gynekolog och en bra behandling. Både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern orsakar ofta inflammation, vilket kan leda till smärta och ibland till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

På 1177 Vårdguidens webbplats om endometrios finns utförlig information om symtom, behandlingar och exempel på vad du kan göra själv för att lindra smärtan. 

Kontakta en gynekolog för att bli undersökt om du har så ont när du har mens att det begränsar ditt liv, till exempel att du inte kan gå i skolan eller arbeta. Det är viktigt att få behandling tidigt, för att minska risken för komplikationer. Gå till en annan läkare om du upplever att du inte får hjälp av din läkare. Det kan ta lång tid att få rätt diagnos när man har endometrios. Det är vanligt att sjukdomen misstas för vanlig mensvärk, urinvägsinfektion eller IBS

Det finns flera mottagningar som är specialiserade på endometrios, som till exempel Nationellt endometrioscentrum i Uppsala och Endometrioscentrum i Huddinge. Du kan ringa dit för att få råd och du kan också be att få en remiss dit, oavsett var i landet du bor.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login