​Så håller du din bästa vän i form

By on 3 april, 2019

Så håller du din bästa vän i form – Vikt är det vanligaste hälsoproblemet hos katter och hundar!

Många djurägare tycker att det är svårt att hålla sina fyrbenta vänner i form och vikt är bland de vanligaste hälsoproblemen hos svenska hundar och katter. Det visar en undersökning från Arken Zoo som ger sina bästa tips på hur du hjälper ditt djur att hålla en hälsosam form.

Uttrycket hundögon myntades av en anledning – för visst kan det vara svårt att stå emot att ge sin fyrbenta vän en extra godsak eller två när den tittar på en med bedjande ögon. Men att ge sin hund eller katt mer föda än den behöver kan leda till allvarliga hälsoproblem. Mat och vikt är det absolut vanligaste problemområdet för svenska djurägare. I en undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, har 1537 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Där säger så många som var fjärde person att deras djur har haft problem med just mat och vikt.

Bland de som deltagit i undersökningen tycker 26% att det är svårt att få djuren att hålla vikten. Ett annat problem, som både kan leda till undervikt såväl som övervikt, är att många djur är kräsna när det kommer till maten de serveras. I undersökningen svarar så många som 50% att deras djur är kräsna med vad de äter.

Övervikt kan leda till hälsoproblem som ledproblem, diabetes och i slutändan ett kortare liv, och undervikt är som alla vet inte heller hälsosamt för våra fyrbenta vänner. Eftersom de själva inte alltid är så bra på att hålla vikten måste vi hjälpa dem att äta rätt mängd och framför allt rätt foder, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

7 tips för att hjälpa ditt djur att hålla formen

1. Fyll skålen med kvalitetsfoder.
Det är skillnad på foder och foder precis som det är skillnad på den mat vi själva stoppar i oss. Läs innehållsförpackningen noga.

2. Rutiner.
Du som ägare bör sätta upp goda rutiner för utfodring och motion; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

3. Håll koll på mängden.
Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att inte överskrida den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek.

4. Undvik människomat.
Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. En vanlig kaloribov är att man bjuder små bitar vid köksbordet eller tv-soffan som sammanlagt kan bli en ganska stor mängd under ett dygn.

5. Belöningsgodis med måtta.
När du ska belöna din vän med godis eller tuggben behöver det inte vara flera stycken samtidigt och du ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid.

6. Håll koll på vågen.
Väg din hund eller katt med jämna mellanrum.

7. Långsam måltid.
Servera maten i aktiveringsleksaker eller en slow feed-matskål. Det stimulerar måltiden och gör den både längre och roligare.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login