​Turkiet – ett dråpslag för rättvisan när människorättsaktivister döms till fängelse

By on 4 juli, 2020
Andrew Gardner, Turiketutredare Amnesty International, utanför domstolen i Istanbul, Turkiet.

Igår, den 3 juli, föll domen mot de elva människorättsförsvarare som greps i Turkiet för tre år sedan. Fyra av dem dömdes till fängelsestraff, två av dem som fälls är den tidigare ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kılıç samt den före detta generalsekreteraren för Amnesty i Turkiet Idil Eser. Sju friges, däribland den svenska IT-konsulten Ali Gharavi.

– Nu har vi bevittnat en parodi på rättvisa av gigantiska mått. Domen är ett slag mot inte bara de fyra dömda personerna och deras anhöriga utan mot alla som tror på rättvisa och att det ska vara möjligt att agera för mänskliga rättigheter i Turkiet. Men vi fortsätter att kämpa för dessa fyra och för de tusentals andra som också fängslats helt godtyckligt i Turkiet, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty i Sverige.

Taner Kılıç döms till sex år och tre månaders fängelse för medlemskap i en terrororganisation. Özlem Dalkıran, İdil Eser och Günal Kurşun döms för att ha assisterat en terrororganisation till vardera 25 månaders fängelse. Domarna kommer överklagas och enligt de uppgifter Amnesty har kommer ingen av de dömda att behöva sitta fängslade under tiden som överklagandeprocessen pågår. Något som kan ta flera år.

Beslutet från domstolen är chockerande. Under 12 domstolsförhandlingar har samtliga anklagelser visat sig vara helt grundlösa. Domslutet strider mot all logik och visar också hur den här tre-åriga rättegången från dag ett varit ett politiskt försök att tysta oberoende röster . Fallet med de elva människorättsförsvararna har varit ett test på hur det turkiska rättssystemet fungerar. Och det tragiskt att se den roll som rättssystemet har spelat och fortsätter att spela när det gäller att kriminalisera människorättsaktivism, säger Andrew Gardner, Turkietutredare vid Amnesty International..

Domarna kommer att överklagas.

Bakgrund
Taner Kılıç, tidigare ordförande för Amnesty Turkiet, greps den 6 juni 2017 och har stått åtalad för att ha varit medlem i den så kallade “Gülen-rörelsen”, som den turkiska regeringen menar stod bakom det våldsamma kuppförsöket 2016. Utan några som helst bevis anklagas Taner Kılıç för att ha laddat ner appen ”ByLock”. En app som regeringen menar att “Gülen-rörelsen” använt sig av under kuppförsöket.

Knappt en månad senare, den 5 juli 2017, greps tio andra människorättsförsvarare, de så kallade “Istanbul 10”: Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu, Nejat Taştan, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi och Peter Steudtner.

De tio människorättsförsvararna deltog i en workshop om psykiskt välbefinnande och digital säkerhet när de greps och åtalades för att ha deltagit i ett så kallat “hemligt möte”. I efterhand valde domstolen att slå ihop de två fallen och man hävdade att Taner Kılıç hade styrt det ”hemliga mötet”. Detta trots att han redan satt fängslad då mötet ägde rum.

Fallet har gett eko över hela världen. Internationellt stöd har strömmat in för de 11 människorättsförsvararna. Över 2 miljoner människor har skrivit under en aktion som krävde att samtliga skulle släppas ur fängelse och att åtalen skulle läggas ned.

Världen | Turkiet
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login