1 av 12 kommuner i Örebro län svarar att de vet vad nedskräpningen kostar skattebetalarna

Av på 5 november, 2019

Nedskräpningen beräknas kosta de svenska kommunerna två miljarder kronor om året. I Örebro län har 1 av 12 kommuner svarat att de vet vad det kostar dem att ta hand om skräpet som hamnar på marken. Det visar årets Kommunenkät av Håll Sverige Rent.

Varje år rankar Håll Sverige Rent alla Sveriges kommuner i hur de arbetar för att motverka nedskräpning. De bedöms på flera olika faktorer, som om de har mål och åtgärder för att minska nedskräpningen, om de mäter nedskräpning och om de vet vad nedskräpningen kostar dem. Totalt beräknas svenska kommuner lägga två miljarder kronor varje år på att städa upp skräp som har slängts på marken.

Forskning visar att nedskräpning i stadsmiljö ökar otryggheten och kan leda till skadegörelse och annan kriminalitet. I naturen gör skräpet stor skada genom att förorena våra hav och skada djurlivet. I Sverige uppskattas en miljard cigarettfimpar slängas på marken varje år. Plastpåsar och plastförpackningar är andra vanliga skräptyper som hittas när Håll Sverige Rent gör skräpmätningar.

Naturvårdsverket ställer som krav på kommunerna att de ska ha mål och åtgärder för att minska nedskräpningen. Och att hålla koll på vad det kostar skattebetalarna att städa upp skräpet är en viktig del för att kunna använda sina resurser effektivt.

”Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Trots det är det få kommuner som vet hur mycket skattepengar som används till det varje år. Av de 134 kommuner som har svarat på Håll Sverige Rents enkät är det 27 som har svarat att de vet vad nedskräpningen kostar dem. Det motsvarar drygt 20 procent.

I Örebro län har 3 av 12 kommuner svarat på Kommunenkäten och av dem svarar bara Örebro att de vet nedskräpningens kostnad.

Kommuner som svarat att de vet vad nedskräpningen kostar kommunen:

 • Örebro

Kommuner som svarat att de inte vet vad nedskräpningen kostar kommunen:

 • Hallsberg
 • Karlskoga

Kommuner som inte har svarat på Håll Sverige Rents Kommunenkät:

 • Askersund
 • Degerfors,
 • Hällefors
 • Kumla
 • Laxå
 • Lekeberg
 • Lindesberg
 • Ljusnarsberg
 • Nora

Frågan som ställdes till kommunerna löd:
”Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen? Med det avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen samt i skog och mark.”

I dag den 5 november anordnas Håll Sverige Rents årliga konferens där fem finalister tävlar om att utses till årets Håll Sverige Rent-kommun. I år har Borås, Gävle, Hässleholm, Kalmar och Vellinge chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Av de fem kommunerna har alla utom Kalmar angett att de vet vad nedskräpningen kostar kommunen.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents Kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar. Det är ett bra sätt att få upp ögonen för problemet”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fakta: Årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

 • Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:
 • – andel skräpplockare bland barn och unga
 • – ansluten till Håll Sverige Rents skräpplockaraktiviteter (om kommunen hjälper till med exempelvis utdelning av säckar och påsar)
 • – medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun
 • – strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)
 • – andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Fakta: Håll Sverige Rents kommunenkät

Enkäten genomförs en gång per år och utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för priset ”Årets Håll Sverige Rent-kommun”. 2019 års vinnare presenteras på Håll Sverige Rents konferens den 5 november i Stockholm. Vill du besöka konferensen kan du anmäla dig här: https://www.hsr.se/konferens-2019

Enkäten skickades ut till samtliga 290 kommuner i Sverige och 134 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens på 46 procent. Undersökningen genomfördes under perioden 30 september-31 oktober.

Länet
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in