10 bra skäl till en långhelg i Istanbul

By on 30 november, 2021

Istanbul är en perfekt stad att besöka över en långhelg. Här hittar man makalösa upplevelser med spännande kontraster där gammalt möter nytt och öst möter väst. Kulturälskare får sitt lystmäte mättat på det nyligen invigda Atatürk Culture Centre och Beyoglu Cultural Road som är kantad av museer och kulturella inrättningar. Matälskaren har också kommit rätt – i Istanbul finns suveräna restauranger, oavsett om man söker fine dining, lokala smaker eller fast food. Även nattsuddaren har mycket att hämta bland Istanbuls många snygga takbarer, uteserveringar och nattklubbar.

Atatürk Culture Center

Det här nyöppnade centret är ett måste för den kulturintresserade. På Atatürk Culture Center pågår ständigt olika utställningar och program, med konst, teater, opera och olika workshops, med både lokala och internationella konstnärer och artister. Det finns även speciella aktiviteter för barn.

Beyoğlu Cultural Road

Beyoğlu är ett av Istanbuls populäraste områden och här har en intressant kulturgata växt fram – Beyoğlu Cultural Road. Utmed den här sträckan hittar man bland annat Atatürk Cultural Center, museet Galata Tower, Galata Mevlevi Lodge, Tarık Zafer Tunaya Cultural Center, den historiska byggnaden Narmanlıhan, Muammer Karaca Theatre, Garibaldi Hall, Egypt Apartment, Atlas Cinema Museum, Grand Pera och den historiska biografen Emek Stage. Gör en djupdykning här om du vill lära dig mer om turkisk kultur och historia.

Galata Tower

Galata Tower är en av Istanbuls mest välkända landmärken och tronar över stadsdelarna Beyoğlu och Karaköy. I det nyrenoverade tornet finns numera ett museum och det har blivit populärt bland besökare att fotografera Bosporen från tornets övre terrass med vid utsikt över staden. Vid olika festivaler eller andra festligheter, som nyårsafton, används även tornet som bakgrund för att projektera videokonst och performance shows.

Den historiska halvön

Det här området i Istanbul är det mesta besökta i hela staden, ja, faktiskt i hela landet. Här ligger många historiska och berömda byggnader, som Den blå moskén, Hagia Sophia, Lilla Hagia Sophia, Topkapipalatset, Det sjunkna palatset (även kallad Basilikacisternen), Haiga Irene, Arkeologiska museet och Turkiska och islamska konstmuseet. Samtliga ligger inom tio minuters promenad från varandra.

Istanbuls nattliv

Vill du dansa hela natten eller föredrar du en sofistikerad drink på en takterrass med utsikt över Bosporen? Oavsett hur du vill fördriva kvällen erbjuder Istanbul massvis av bra alternativ. Stadsdelen Beyoğlu är hjärtat för Istanbuls krogscen, med myllrande smågator fulla av små krogar, barer och restauranger. Gillar du att klubba ska du bege dig till Kuruçeşme, Ortaköy eller Bebek. Här ligger flera berömda nattklubbar som drar dj:s från hela världen och där man kan festa till solen går upp.

Street food

Oavsett klockslag behöver man aldrig gå hungrig i Istanbul. I stadens livligaste stadsdelar Eminönü, Galata, Karaköy och Taksim kan du hitta läcker street food dygnet runt. Testa gärna någon av de lokala specialiteterna, som kokorec – grillade fårtarmar i färskt bröd, midye dolma – fyllda musslor, tavuklu pilav– kyckling med ris eller rostade kastanjer.

Stadsdelen Kadıköy

Om man undrar var Istanbulborna själva gillar att hänga och umgås, så är Kadiköy en bra plats att leta. Kadiköy ligger på den asiatiska sidan av staden och här finns gott om konstgallerier, trevliga kaféer och mysiga restauranger. Den konstintresserade får inte missa ett besök på Sanatçılar Sokağı, som ordagrant betyder ”konstnärsgatan” där många konstnärer, målare och skulptörer har sina ateljéer. Här finns även många intressanta byggnader, museer och monument i Kadıköy. Exempel på detta är Süreyya Operası som är en historisk byggnad som tidigare använts som operahus eller Haydarpaşa Garı byggdes i början av 1900-talet som en tågstation, men som idag används som en knutpunkt för båttrafik. Barnfamiljer rekommenderas att besöka Istanbul Oyuncak Müzesi, stadens leksaksmuseum.

Shopping i Istanbul

Istanbul har en lång och anrik historia som handelsstad och än idag vallfärdar shoppingsugna människor till den Stora basaren – Kapali Carsi på turkiska, Grand Bazaar på engelska – och Spice Bazaar, kryddbasaren. Här handlar invånare och turister dagens förnödenheter i en salig blandning av souvenirer, kläder, inredning, kött, frukt, grönt och all däremellan. Men Istanbul har många bra områden och gator för shopping. Istiklal Street mellan Taksimtorget ochTtüneltorget är ett sådant exempel. Är man på jakt efter designmärken bör man bege sig till stadsdelen Nişantaşı, och vandra upp och ner längs med Abdi Ipekçi Street och Mim Kemal Öke Street.

Balat – en dold pärla
Balat är ett av Istanbuls äldsta och mest spektakulära kvarter. Området är känt för sina kuperade kullerstensgator och färgglada träfasader och har blivit en av stadens mest fotograferade stadsdelar. Balat byggdes av immigranter och många judiska och grekisk-ortodoxa familjer bor fortfarande kvar i kvarteren, något som den imponerande skolan Fener Greek High School är ett bevis för. Idag finns många mysiga kaféer, restauranger och butiker i området.

Ta en båttur på Bosporen

En Istanbulresa är inte komplett utan en båttur på Bosporen, sundet som skiljer Europa och Asien. Från vattnet får man ett bra perspektiv på staden och dess blandning av gammalt och nytt som pampiga palats, små fiskelägen och brokiga hamnar. Några av landmärkena som man bäst ser från vattnet är det imponerande Dolmabahçe-palatset, de gröna parkerna och kejserliga paviljongerna i Yıldız-palatset och Çırağan Palace som inreddes 1874 av sultanen Abdülaziz, men som nu är ombyggt till hotell. Det enklaste sättet att uppleva detta är att kliva ombord på något av de många passagerarbåtarna som sicksackar sig fram längs med sundet. Om man inte vill trängas med andra finns även privata alternativ med skräddarsydda båtturer.

Nöje | Världen
Örebronyheter

Källa: Tourism Promotion and Development Agency

You must be logged in to post a comment Login