100 000 elever i klimatvecka med framtidens skolmat

By on 18 oktober, 2020

Från Gällivare i norr till Ystad i söder äter ca 100 000 elever i ca 165 skolor i 23 kommuner klimatsmart mat under konceptet Fast Fusion Climate Week nästa vecka, v. 43. Initiativtagare till klimatveckan är Orkla Foods Sverige tillsammans med kostchefer i Eslövs och Helsingborgs kommun.

Klimat och miljö är det överlägset mest betydelsefulla ämnet när barn och ungdomar får berätta vad de tycker är viktigast att värna om. En tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten, och även om skolköken redan har kommit långt, kan utsläppen med en klimatsmart meny minska med 80 procent.

– Som en stor aktör kan och vill vi verkligen vara med och påverka. Målet med klimatveckan är framförallt att skapa en förståelse för att vi måste förändra våra matvanor här och nu, men också att få barn, pedagoger och personal i köken att upptäcka hur gott och enkelt det faktiskt kan vara med hälsosam och klimatsmart mat, säger Sara Westerlin projektledare på FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

Orkla har skapat och utvecklat en plattform för klimatveckan i tät dialog med kostchefer från Eslövs och Helsingborgs kommun. Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen har varit minst lika viktiga ingredienser i konceptet som hållbarhet.

– Lyckligtvis är mat som är bra för planetens hälsa, också bra för vår hälsa, och givetvis måste också smakerna hänga med för att vi ska få med oss barnen i att ställa om. Vi har tillsammans med Orkla kallat samman våra kollegor från norr till söder i klimatveckan, eftersom vi vill göra det så enkelt som möjligt för skolköken att hoppa på hållbarhetståget, säger Michael Hallström, måltidsutvecklare i Eslövs kommun och en av eldsjälarna i projektet.

– Det räcker så klart inte med en klimatvecka för att göra verklig skillnad, men genom att skapa förutsättningar för ett mer hållbart grundtänk, kan vi tillsammans ta nya steg mot ett bättre klimat, och samtidigt lägga grunden till en bättre förståelse, säger Sara Westerlin.

Fakta Fast Fusion Climate week
Är en miljövänlig vecka i skolköken där fokus läggs på god mat och med smaker från hela världen, som dessutom är bra för klimatet och hälsan. Målet är att, när veckan är slut, har både elever, personal och köksansvariga upptäckt både hur god klimatsmart mat är och att vi fått ett hållbart grundtänkande. Klimatveckan genomförs i 23 kommuner, med ca 165 skolor och ca 100 000 elever. Veckan pågår under vecka 43. På climateweek.se kan du läsa mer och se en karta med samtliga kommuner som deltar under 2020. 

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Orkla

You must be logged in to post a comment Login