100 000-tals djurhållare får mer tid på sig att registrera var djuren hålls

By on 28 mars, 2021

Enligt EU:s nya djurhälsoförordning ska ansvariga för en plats där djur och avelsmaterial hålls registrera den. Anledningen är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella sjukdomsutbrott. Sista dagen för att registrera platsen där djuren hålls, anläggningen, har nu flyttats fram till den 1 oktober. Kraven på registrering gäller även den som transporterar vissa djur mellan länder.

Den nya djurhälsoförordningen (Animal health law, AHL) träder i kraft den 21 april. Eftersom EU-kommissionen har kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL, har Jordbruksverket kunnat flytta fram sista dagen för att registrera anläggningar till den 1 oktober.

E-tjänsten Registrera anläggning för djur och avelsmaterial är öppen och det går bra att registrera sin anläggning under hela övergångsperioden.

− Vi ser positivt på det framflyttade sista datumet eftersom det är många grupper som ska nås av informationen om de nya registreringskraven. Förhoppningsvis kan den förlängda tiden också leda till kortare kötider i vår kundtjänst, som under våren är högt belastad även med andra frågor, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket.

Enligt AHL är det den som driver en anläggning som ska registrera den. Som en anläggning räknas den plats där djuren hålls, till exempel i ett stall, på ett bete, i ett vilthägn eller på ett hund- eller katthem.

− Den som driver anläggningen kan till exempel vara den som äger, hyr eller arrenderar den. Är man osäker får man prata ihop sig. Det viktiga är att någon ansvarar för anläggningen, annars får man inte hålla djur på platsen, fortsätter Sofia Wessman.

Den som redan har en produktionsplats för landlevande djur ska komplettera uppgifterna
Den som sedan tidigare har en produktionsplats ska inte skapa en ny anläggning (produktionsplats) utan komplettera uppgifterna om den befintliga, till exempel med nya djurarter.

Alla behöver inte registrera en anläggning
Den som driver en veterinärklinik behöver inte registrera att de har en anläggning. Vanligtvis behöver inte heller den som har sällskapsdjur göra det.

Detta gäller för sällskapsdjur
För att ett djur ska räknas som sällskapsdjur måste det vara av en art som enligt AHL kan vara ett sällskapsdjur. Den som håller sällskapsdjur för kommersiellt syfte ska registrera att den har en anläggning. Några exempel på anläggningar där djur hålls i kommersiellt syfte är hundkennlar, hunddagis och hund- och katthem.

Den som transporterar landlevande djur mellan länder ska registrera sig som transportör. Alla som transporterar hållna hovdjur, klövdjur eller fjäderfän till eller från andra länder ska registrera sig som transportörer i e-tjänsten Flytta djur mellan länder senast den 1 oktober. Även den som i kommersiellt syfte transporterar katter, hundar och illrar mellan länder ska registrera sig. Den som sedan tidigare är registrerad som transportör för kommersiellt syfte, ska också registrera sig i e-tjänsten Flytta djur mellan länder.

Den som håller vattenlevande djur kan börja registrera sin anläggning i slutet av maj
Också den som driver en anläggning med vattenlevande djur ska registrera den. Anläggningar för vattenlevande djur kommer man troligtvis att kunna börja registrera i slutet av maj. Vi kommer att lägga ut information på vår webbplats när det är dags.

I samband med registreringen kommer det vara möjligt att ansöka om ett godkännande för anläggning med vattenlevande djur.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Jordbruksverket

You must be logged in to post a comment Login