10,5 års fängelse till ungdomsrånare

By on 8 juli, 2022
Arkivbild

Mellan juli och november 2021 blev flera ungdomar i åldrarna 14-18 utsatta för rån på olika platser i Örebro. Rånen utfördes ofta under knivhot och brottsoffren förlorade mobiltelefoner, kontanter och andra värdesaker. I juni dömdes 4 män för rånen.

 Utredare hos polisen såg snabbt ett mönster i hur rånen gick till och påbörjade en kartläggning. 13 rån skedde mellan juli och november förra året. Gärningsmännen riktade sig in på unga killar och rånen ägde rum på Norr, Resecentrum och Väster i Örebro.  Rånarna slog ofta till under kvällstid och flera av målsägandena blev vid rånen slagna i ansiktet och hotade med kniv och pistolliknande föremål.  I något fall var rånet av särskilt grov karaktär när ett brottsoffer tvingades skjutsa rånaren på sin moped till en bankomat under pistolhot.

I november 2021 kunde polisen gripa flera gärningsmän. 

Måns var en av flera hos polisen som arbetade med rånen. I november 2021 blev han beordrad ut på rån nummer 13:

– Vi såg 3 unga män vid resecentrum som stämde in på signalementen som vi hade sedan tidigare. De sprang från platsen och vi kunde gripa en av de på plats. En annan greps vid ett senare tillfälle i Stockholm, den tredje greps efter en husrannsakan och gärningsman nummer 4 grep vi i mars i år.

Till sin hjälp i utredningen hade polisen bland annat vittnesuppgifter och övervakningsfilmer. Flera rån ägde rum framför övervakningskameror och vid tömningar av gärningsmännens telefoner har man kunnat knyta de till brotten när man jämfört kläder på filmerna med foton i mobilerna. I telefonerna har man även hittat sms-konversationer där gärningsmännen har planerat rånen.

– Brottsoffren i utredningen har gjort ett fruktansvärt bra jobb och varit modiga som ställt upp hela vägen trots att de varit rädda, säger Hannes Tiderman, en av polisens utredare.

I utredningen har man också hittat uppgifter om att gärningsmännen försökte sälja telefonerna mot kontanter eller narkotika.

– Vi har lyckats få tillbaka lite av stöldgodset till målsägandena då gärningsmännen hade stulna telefoner på sig när de greps, berättar Hannes Tiderman.

Den 9 juni kom domen i Örebro tingsrätt:

En 25-årig man dömdes till 1 års fängelse och ska betala skadestånd till två brottsoffer. En 19-årig man dömdes till 9 månaders fängelse och ska betala skadestånd till ett brottsoffer. En 21-årig man dömdes till 3 år och 6 månaders fängelse och ska betala skadestånd till 11 brottsoffer. En 21-årig man döms till 5 års fängelse och ska betala skadestånd till 18 brottsoffer.

Har du blivit utsatt för rån eller rånförsök?

Polisanmäl direkt genom att ringa 112. Ta hjälp av förbipasserande att ringa om du blivit av med din telefon. Din berättelse om händelsen och signalement kan vara avgörande för att klara upp flera brott.

Tänk på att:

  • Installera appar som gör det möjligt att spåra en stulen mobiltelefon.
  • Märk dina kläder och andra ägodelar så att du med säkerhet kan säga att du är ägaren om du skulle bli av med dem.
  • Var extra vaksam om du är ute själv på kvällar och nätter. Ta gärna sällskap med någon.
  • Undvik folktomma och mörka gator och var vaksam på din omgivning.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login