116 allmännyttiga bostadsföretag laddar för smartare tvättvanor.

Av på 16 mars, 2013

En halv miljon allmännyttiga lägenheter är nu anslutna till Energisparkampanjen. Och nu är det dags för nästa steg. Den 18 mars startar vi en extra satsning i landets tvättstugor – det är dags att tvätta smartare och spara energi.

Med dagens moderna teknik går det lätt och snabbt att tvätta. Kanske för lätt. Forskning visar att vi allt oftare tvättar våra kläder – och vi gör det oavsett om de är smutsiga eller inte. En del slänger i en tvätt för att slippa vika använda plagg och lägga in i garderoben eller för att man helt enkelt gillar känslan och doften av nytvättade kläder. Det beteendet tär på både miljö och plånbok eftersom tvättstugan har flera energitjuvar.

En av dem är torkskåpet. Ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan dra lika mycket energi som en hel villa gör under ett år.

– Andra energislukare är halvfulla tvättmaskiner och tvätt som körs i för höga temperaturer, säger Therese Rydstedt, energiexpert på bransch- och intresseorganisationen SABO som initierat Energisparkampanjen.

De 116 allmännyttiga bostadsföretag som är anslutna till Energisparkampanjen kommer nu fokusera på smartare och snålare tvättvanor. Med information och lokala aktiviteter erbjuds hyresgästerna att vara med och spara energi i tvättstugorna.

– Vår kraftsamling visar nyttan med Allmännyttan. Med Energisparkampanjen kan vi tillsammans med våra hyresgäster föra Sverige närmare de nationella miljömålen, säger Therese Rydstedt.

Detta är Energisparkampanjen:
116 allmännyttiga bostadsföretag med tillsammans nära 500 000 lägenheter har anslutit sig till energisparkampanjen. Kampanjen är initierad av bransch- och intresseorganisationen SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) med syfte att minska energiförbrukningen i landets bostadsområden. Energisparkampanjen stöttas av Energimyndigheten, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen.
www.allmännyttan.se hittar du fler energispartips, inspiration, rapporteringar från bostadsbolag, statistik, med mera.
Film: Så jobbar energiarbetarna bakom tvättstugeväggen

Fakta om energiförbrukningen i bostäder:
Bostäder och lokaler står för nära 35 procent av energianvändningen i Sverige. Därför är det viktigt att minska energianvändningen i landets byggnader om vi ska kunna nå de nationella miljömålen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in