120 000 förskolebarn laddar inför årets Bamselopp

By on 23 maj, 2023
Bamseloppet 2023
Foto: Björn Rudnert

120 000 barn över hela landet springer Bamseloppet som firar 10 år i år, den 25 maj firas Förskolans dag och många förskolor firar denna dag med ett glädjefyllt Bamselopp.

Frisk luft, fniss och glädje – och full fart framåt. Bamseloppet arrangeras för 10:e året i rad och intresset har bara ökat år från år. Under maj månad väntas över 120 000 förskolebarn från ungefär 2000 olika förskolor springa Bamseloppet, vilket gör det till det största föreskole-loppet i sitt slag i Sverige.

– Det är så roligt att Bamse får vara med och fira på Sveriges förskolor. Själva tävlandet och vem som springer snabbast är oväsentligt. Det viktigaste är gemenskapen och rörelseglädjen, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamseredaktionen som står bakom loppet.

Bamseloppet arrangeras och utformas av varje förskola utifrån deras egna önskemål. Sträckan som barnen springer (eller går) varierar mellan 100–500 meter, och alla deltagare får en medalj och ett diplom. Bamseredaktionen har även tagit fram en Bamsedans, ett gympapass och ett yogapass som barnen kan värma upp med innan loppet eller varva ner med efteråt.

Förskolor har kostnadsfritt beställt material för att anordna ett eget Bamselopp. I år inkluderas även tidningen “Bamse för de yngsta – Hjälp, jag vågar inte!” som fokuserar på känslor. En tillhörande lärarhandledning med tre teman: Rädslor, Kompisar och ”Vi är lika men också olika” finns för gratis nedladdning via www.serieriundervisningen.se.

Mer rörelse i Sveriges förskolor än tidigare år

I samband med årets Bamselopp har Bamseredaktionen ställt olika frågor till förskolorna, bland annat om hur ofta de har gympapass och annan typ av rörelse på förskolan. Undersökningen visar att 84 procent av de tillfrågade skolorna har gympa minst en gång i veckan, vilket är högre än tidigare år. Imponerande 99 % av förskolorna är utomhus mer än en timme per dag.

Bamsedans, gympapass och yogapass hittar du på bamse.se

Sverige
Örebronyheter

Källa: Story House Egmont

You must be logged in to post a comment Login