142 Kusträddare ska plocka skräp i Örebro

By on 7 juni, 2023
Foto: Marcus Gustavsson/Håll Sverige Rent

I morgon, torsdag 8 juni, är det Världshavsdagen. Håll Sverige Rent driver kampanjen Kusträddarna, där tiotusentals personer ger sig ut och plockar skräp längs kuster och stränder.

I Örebro län kommer 142 personer att delta i kampanjen, flest finns i Örebro kommun.

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjuder Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen Kusträddarna genomförs för sjunde året i rad, och bara förra året plockades 170 ton skräp.

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål. Det mesta är plast. Genom Kusträddarna sätter vi strålkastarljuset på det här enorma miljöproblemet.

Håll Sverige Rent uppmanar nu allmänheten, företag och kommuner att engagera sig i kampanjen och vara en del av lösningen på nedskräpningen av våra hav. Förra året deltog över 56 000 kusträddare utspridda i 287 av Sveriges 290 kommuner.

Alla som vill vara med och göra en insats för havet kan enkelt bli kusträddare på hsr.se/kustraddarna.

Fakta om Kusträddarna

I år plockar vi skräp tillsammans på världshavsdagen den 8 juni 2023. Världshavsdagen är en officiell dag utsedd av FN. Runt hela världen uppmärksammas frågor som handlar om hur haven egentligen mår. Så här går det till att delta i kampanjen:

Anmäl dig på hsr.se/kustraddarna.

Hitta en skräpig plats att plocka på. Det kan vara en kuststräcka vid havet, en strand, klippa eller vid en insjö. En plats där skräp på land riskerar att hamna i vattnet.

Dra på dig skräpplockarhandskar och börja plocka. Fyll så många påsar du kan. Tänk på att inte störa fåglar.

Ta hand om ditt insamlade skräp. Kontakta gärna kommunen i förväg och se om de kan hjälpa till att hämta upp det insamlade skräpet. Rapportera in hur många påsar och säckar du samlat in på hsr.se/kustraddarna.

Glöm inte att ta bilder på allt skräp du samlat in och dela på dina sociala kanaler för att uppmuntra fler till att gå med! Använd gärna #HållSverigeRent

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login