16 förare körde rattfulla i Örebro län

Av på 15 december, 2021
Arkivbild

Femtiotvå rattfyllerister ertappades i region Bergslagen under förra veckans intensifierade nykterhetskontroller varav sexton i Örebro län, det är visserligen bara en dryg procent av totalt 4839 kontrollerade men givetvis ändå femtiotvå för många.

Under förra veckan gjorde en riktad insats mot påverkade fordonsförare. Såväl biltrafik som tung yrkestrafik kontrollerades i första hand längs de större vägarna. I Örebro län omhändertogs en förare för påverkan av alkohol och 15 för påverkan av droger.

Det påträffades även narkotika hos åtta förare. Fem av de påträffade rattfylleristerna erbjöds att genomgå SMADIT, vilket är en samverkan mellan olika myndigheter med syfte att ge stöd till personer som rapporterats för ratt-, drog- eller sjöfylleri.

Den som rapporterats har möjlighet att träffa professionell personal från vården för att prata igenom det som hänt och få möjlighet till att förändra sin livssituation. Endast en av dessa förare var intresserad av att genomgå programmet.

Kontrollerna uppdagade även ett antal fall av annan brottslighet såsom stölder, totalt kontrollerades 1443 förare i Örebro län.

Under gårdagen la regeringen fram ett förslag som innebär skärpta straff och möjligheter att på plats frihetsberöva den som kör olovligt eller är påverkad av alkohol eller narkotika. Återfall i rattfylleribrott ska normalt dömas till grovt rattfylleri, enligt förslaget.

I utkastet till lagrådsremiss förelås att maximistraffet för grov olovlig körning och rattfylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Genom detta kan den som ertappas påverkad frihetsberövas redan vid kontrolltillfället. Straffet för grovt rattfylleri höjs från två till tre års fängelse.

Örebro län
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in