17 januari lanseras Närtrafik i hela Örebro län

By on 10 januari, 2022
Arkivbild

Kollektivtrafikens linjenät förlängs och når, med hjälp av Närtrafik, ända ut till alla invånare på landsbygden. Satsningen möjliggör resor med Länstrafiken till och från bostadsadresser som har saknat tillgång till kollektivtrafik eller haft ett begränsat trafikutbud vid närmsta hållplats.

Närtrafik är ett hållbart resealternativ som kan nyttjas när avståndet mellan en bostadsadress och dess närmsta busshållplats är över 1 km eller när trafikutbudet vid närmsta busshållplats är begränsat och trafikeras av färre än 10 avgångar i vardera riktningen per dygn.

Resan med Närtrafik transporterar resenären mellan en bostadsadress och dess närmsta utsedda Närtrafikhållplats. Det kommer att finnas cirka 50 olika Närtrafikhållplatser runt om i länet som är belägna med närhet till mataffär, apotek, postkontor samt möjlighet att resa vidare i länet med buss och tåg.

De fordon som kommer att köra Närtrafik är samma fordon som kör Serviceresor i Örebro län. Genom en effektivare planering kan de nyttjas till Närtrafikresor under tider då färre reser med Serviceresor.

– Vi är väldigt glada över att vi med Närtrafik kan komplettera och skapa en förlängning av det nuvarande linjenätet i den allmänna kollektivtrafiken, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken.

Beslutet att införa Närtrafik fattades av samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län i slutet av 2020. Sedan tidigare har konceptet prövats i Askersund och Nora. Närtrafik har tidigare också funnits i viss form i Laxå med omnejd, och nu lanseras Närtrafik i hela länet – och det med ett förbättrat upplägg.

– Det känns jättebra att vi äntligen kan lansera närtrafiken, ett beslut vi tog innan pandemin som många väntat på, säger Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Snabbfakta:

  • Närtrafik är en form av anropsstyrd trafik, vilket innebär att fordonet kör på beställning och ej enligt en förbestämd tidtabell eller linjesträckning.
  • Du kan resa med Närtrafik helgfri måndag-torsdag kl. 09.00-14.30 och kl. 17.30-21 samt helgfri fredag kl. 09.00-14.30.
  • Bokning sker via telefonsamtal till Länstrafikens beställningscentral på vardagar kl. 08.00-16.30. Du får räkna med en viss framkörningstid.
  • Länstrafikens periodbiljetter och skolkort är giltiga för resor med Närtrafik. Möjligheten att köpa en enkelbiljett för Närtrafik kommer inom kort att finnas i Länstrafikens app. Det är också möjligt att köpa en enkelbiljett för Närtrafik i fordonet med betalkort. Sjukresor med Närtrafik är kostnadsfritt vid uppvisande av Vårdbiljett i Länstrafikens app, papperskallelse eller besökskvitto.
  • Priset för en enkelbiljett med Närtrafik är 45 kr för vuxna (från 20 år) och 22 kr för ungdomar (7–19 år). Upp till två barn under 7 år reser utan kostnad tillsammans med betalande resenär. Åldersgränsen för ensamåkande är 12 år.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länstrafiken Örebro

You must be logged in to post a comment Login