19 lediga praktikplatser i sex olika länder.

By on 15 februari, 2013

I höst skickar IM ut 19 praktikanter till sex olika länder: Indien, Nepal, Guatemala, El Salvador, Malawi och Jordanien.

– IM har skickat iväg volontärer och praktikanter till utlandet sedan mitten av 90-talet. Många av dem har sedan blivit kvar som engagerade volontärer, eller fått arbete inom branschen. Vi är stolta över att vara en väg in i biståndsbranschen för unga människor, säger Maria Söderborg, som är ansvarig för IMs praktikantprogram.

Förra året hade IM drygt 100 sökanden till sju platser. Detta trots att praktikanterna då fick stå för alla sina omkostnader själv. I år har organisationen fått anslag från Sida för att kunna erbjuda praktikplatser utomlands. Det innebär att praktikanterna inte behöver stå för sina kostnader i samband med praktiken. Samtliga kostnader täcks av IM och det enda praktikanten behöver stå för själv är fickpengar.

– Därför räknar vi med många sökanden i år. Ansökningarna har redan börjat trilla in trots att sista ansökningsdag inte är förrän den 15 april, säger Maria Söderborg.

I IMs praktikantprogram ingår ett obligatoriskt förarbete i form av en veckas utbildning på huvudkontoret i Lund, samt efterarbete där praktikanterna är ute och håller föredrag om sina upplevelser efter hemkomsten. I IMs praktikantblogg kan ni läsa om vad tidigare praktikanter har gjort och upplevt.

Syftet med praktiktiden är att praktikanten ska:

* Lära sig mer om hur utvecklingssamarbete går till i praktiken.

* Få möjlighet att tillämpa sina kunskaper i fält.

* Informera och kommunicera sina upplevelser efter hemkomst för att engagera andra.

* Medverka till att öka kännedomen om IMs verksamhet runt om i världen.

– Mervärdet för oss som organisation är att praktikanterna kommer att bli en sorts ambassadörer för oss. Inte minst genom de föreläsningar de håller efter praktiktiden, säger Maria Söderborg.

Hiba Amjed läser socionomprogrammet i Lund. I höstas var hon IMs praktikant i Amman i Jordanien.

– Jag ville lära mig mer om socialt arbete i utlandet. Men de viktigaste lärdomarna var dem om mig själv. Både som människa och i min professionella roll. Och alla de historier som människor berättat för mig bär jag med mig resten av livet.

Hiba var i Jordanien från mitten av september till mitten av december. Tre månader som gick fört. För fort tycker hon. Och hon rekommenderar alla med intresse för biståndsarbete att söka.

– Det är helt normalt att vara nervös. Men sök bara. Man lär sig på plats.

Nu ska Hiba ut och föreläsa om sin praktiktid.

– Jag ser fram emot föredragen för att få vara med och sprida kunskapen om hur människor med funktionsnedsättningar har det i Jordanien och för att inspirera andra att vara med och stödja arbetet.

Vill du ha kontakt med Hiba Amjed ring 073-7589208Vill du veta mer om praktikantprogrammet ring Maria Söderborg 046-329975

Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login