30-årigt eldupphör har upphävts

Av på 14 november, 2020
Bild: Saharawi Voice aharawi voice

Igår den 13 november har marockanska styrkor öppnat tre korridorer i den mur som Marocko byggde under krigets år mot Västsaharas befrielserörelse Polisario. Att dessa styrkor befann sig vid muren är en allvarlig kränkning av fredsavtalet mellan Marocko och Västsahara och innebär att eldupphöret har avslutats. Genom dessa korridorer har marockanska styrkor i civila kläder mobiliserats för att attackera civila västsaharier som har demonstrerat vid muren de senaste veckorna. Västsaharierna demonstrerar mot att Marocko i strid mot FN:s fredsavtal öppnat en passage för transporter mellan Marocko och Mauretanien. Detta innebär också kränkning av Västsaharas befriade territorium. Västsahariska Polisario Front poängterar att de, enligt de varningar de har uppgett flera gånger tidigare, var tvungna att ingripa för att försvara demonstranterna och deras suveränitet.

Marocko har uttryckt att en militär insats skulle inledas för att ta bort blockaden av trafiken som västsahariska demonstranter har satt igång sedan den 21 oktober. Denna militära aktion inleddes samma dag som FN:s generalsekreterare och Polisario front precis skulle påbörja samtal om Västsaharas situation. Västsaharas regeringen har bett FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådet att ingripa.

Just nu förhindrar Polisario de marockanska truppernas framsteg och de är utplacerade längs den 2700 km långa muren som delar Västsahara. Skottlossning har ägt rum men enligt den senaste informationen finns inga dödsfall rapporterade.

I ett uttalande har Västsaharas regering utryckt att Marockos agerande innebär ett slut på eldupphöret och starten på en ny fas av kamp för frihet.

Västsaharierna vill också visa sitt missnöje med FN:s fredsbevarande styrka MINURSO som inte har ingripit för att fredsavtalet ska respekteras, eller för att fullfölja sitt uppdrag, dvs att genomföra en folkomröstning om självbestämmande för västsaharierna.

“FN är passiva och EU är bara intresserade av våra naturresurser”, säger Abdeslam Omar, ordförande för den västsahariska människorättsorganisationen AFAPRADESA. ”Vi är ett folk som har väntat i 30 år på en folkomröstning som inte kommer. Alla är mycket frustrerade och framförallt de unga kräver nu kraftfulla åtgärder”.

“Vi fördömer Marockos agerande, deras brott mot vapenvila och mänskliga rättigheter. Vi vill att FN:s generalförsamling tar itu med Västsaharas avkoloniseringsprocess så att en hållbar fred kan byggas upp i regionen. Västsaharierna lade sina förhoppningar hos FN:s säkerhetsråd för 30 år sedan och det har bara bidragit till att Marocko har cementerat sin brutala ockupation av Västsahara”, säger Gabi Björsson, Emmaus Stockholms ordförande.

Politik | Världen
Örebronyheter

Källa: Emmaus Stockholm

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in