31 döda i landsomfattande protester i Colombia

By on 8 maj, 2021
Arkivbild

För nionde dagen i rad har tusentals människor samlats på Colombias gator för att protestera mot president Iván Duques politik. Colombianska organisationer har registrerat 1728 fall av polisiärt övervåld mot demonstranter, och hittills har 31 personer dödats. Dussintals är försvunna till följd av godtyckliga gripanden. Människorättsorganisationer i hela världen, däribland Civil Rights Defenders, fördömer nu våldet.

Vad som började som demonstrationer mot en föreslagen skattereform har eskalerat till stora landsomfattande protester runt om i landet. Enligt rapporter har säkerhetsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter och använt övervåld, tortyr och sexuellt våld mot demonstranterna. I delar av landet har även internet stängts ned tillfälligt för att förhindra mobilisering av demonstrationer och rapportering av övergrepp. 

– Övervåldet mot demonstranterna är helt oacceptabelt. Civil Rights Defenders uppmanar de colombianska myndigheterna att garantera säkerhet för de försvunna personerna, respektera rätten till fredliga sammankomster och säkerställa ansvarsutkrävandet för människorättskränkningarna, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.  

Världen
Örebronyheter

Källa: Civil Rights Defenders

You must be logged in to post a comment Login