36 politiker i 17 kommuner antog LSS-utmaning – praktiserar på LSS-boende

By on 13 juli, 2018
Arkivbild

Sex månader kommer sammanlagt de 36 LSS-ansvariga kommunpolitikerna vara ute att praktisera på LSS-boenden efter en utmaning från Funktionshinderbanan.

Under våren har initiativet Funktionshinderbanan utmanat landets LSS-ansvariga kommunpolitiker att göra en veckas praktik på ett LSS-boende. Idén till praktik-utmaningen föddes under förra årets Funktionshinderbana då initiativtagaren Robin Berkhuizen cyklade 80 mil för fler och bättre LSS-bostäder. Många av de personer som Robin intervjuade längst vägen vittnade om dålig kunskap om LSS ute i kommunerna.

Brist på LSS-bostäder
Det huvudsakliga målet med utmaningen har varit att få LSS-ansvariga kommunpolitiker att bättre förstå de personer med funktionsnedsättningar som bor på LSS-bostäder. Men också sätta fokus på frågan om kvaliteten på LSS-boenden då mer än hälften av landets kommuner har brist på LSS-bostäder enligt Boverket.

Stort medborgarintresse
Videon med initiativtagaren Robin Berkhuizen utmaning har setts av nästan 100 000 människor på Facebook och många har tipsat sina lokala politiker om utmaningen i sociala medier. Utmaningen har även direkt-adresserats till LSS-ansvarig kommunpolitiker i hela Sverige.

”Helt rimligt”

– Många politiker har tyckt det varit helt självklart att delta! Jag tycker det är helt rimligt att politiker avsätter tid för att bättre förstå de människor man tar beslut om. Vi hoppas att ännu fler ansluter sig till utmaningen innan vi ger oss iväg och cyklar i september, säger Robin Berkhuizen.

Om kommunerna
Följande kommuner har antagit utmaningen: Gävle, Malmö, Hudiksvall, Örebro, Västerås, Boden, Växjö, Trollhättan, Söderhamn, Norrköping, Bollebygd, Berg, Eslöv, Järfälla, Mora, Kristianstad, Halmstad. I några kommuner har politikerna valt att dela på praktiken och göra 3 dagar var medan vissa kommuner har skickar ännu fler politiker. 36 politiker i 17 kommuner har antagit utmaningen. Flertalet har avslutat sin praktik redan.

Om Funktionshinderbanan
I september 2018 cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen 80 mil för fler och bättre LSS-hem för andra året i rad. Cykelturen avgår från Gävle den 10 september och avslutas under bokmässan i Göteborg 29 september. Längst vägen intervjuas personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Några av de politiker som varit ute på praktik kommer intervjuas i år.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login