4 av 10 bryter mot lagen när de tvättar bilen

Av på 25 oktober, 2018

Trots att man enligt miljöbalken inte får släppa ut orenat avloppsvatten väljer 4 av 10 att tvätta bilen på uppfarten eller gatan hemma. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på̊ uppdrag av OKQ8 Scandinavia.

Vattnet från en biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester samt kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa föroreningar kan skada människor, djur och växtliv under lång tid om de hamnar i våra vattendrag. Att släppa ut orenat avloppsvatten i dagbrunnarna i samband med biltvättar strider dessutom mot miljöbalken, något som många inte känner till.

– Det är viktigt att vi upplyser varandra om att miljön påverkas negativt när man tvättar bilen på gatan, har man istället möjlighet att tvätta hos en biltvätt så tar ett reningsverk hand om det smutsiga vattnet, säger Alexandra William-Olsson, Kommunikationschef på OKQ8 Scandinavia.

Så tvättar du bilen själv på bästa sätt – både för bilen och miljön:

  • Är du en av alla som står och tvättar bilen på garageuppfarten? De flesta kommuner avråder från det, och tänk på att smuts, kemikalier och föroreningar rinner ner i dagvattnet och ut i närmaste vattendrag.
  • Att tvätta bilen i en biltvättsanläggning eller Tvätta själv-hall där tvättvattnet tas om hand är ett hållbart alternativ för miljön.
  • Om du i en Tvätta själv-hall skulle tappa en svamp på marken, släng den då. Då riskerar du inte att repa lacken med grus och smuts.
  • Mest optimalt är att ha ett raster i botten av tvätthinken. Ett så kallat ”Grit Guard” samlar upp smutsen och hindrar den från att virvla upp.
  • Schampo är viktigt, men ju mer schampo desto bättre är en gammal myt. Det mest optimala är att använda ett mätglas och mäta upp hur mycket schampo som krävs för exempelvis 10 liter vatten.
  • Har du inte tid att tvätta själv, eller vill ha tips på hur man gör? Vid frågor kan du vända dig till stationspersonalen, och vid tidsbrist finns alltid automattvätten som gör ett bra jobb utan negativ miljöpåverkan.

Regionalt
Örebronyheter

*En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia. Undersökningen utfördes februari 2017 med 1012 svenska bilister runt om i landet.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in