42 svenska vårdinrättningar stängda av talibanerna

By on 19 juli, 2019

Talibanerna har tvingat Svenska Afghanistankommittén, SAK, att stänga alla hälsokliniker och ett sjukhus i provinsen Wardak, där regeringsstyrkor förra veckan dödade flera SAK-anställda. Detta drabbar allvarligt tillgången till hälso- och sjukvård för hundratusentals afghaner, framför allt för kvinnor och barn.

Talibanerna har tvingat Svenska Afghanistankommittén, SAK, att stänga 42 av totalt 77 vårdinrättningar i sex av nio distrikt i provinsen Wardak. Detta drabbar över 5 700 patienter per dygn.

– Att tvinga oss att stänga vårdinrättningar och på det sättet undanhålla befolkningen tillgång till sjuk- och hälsovård är ett uppenbart brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt, säger Sonny Månsson, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén.

– Vi kräver att alla inrättningar för att ge sjukvård till befolkningen omedelbart tillåts öppna och att alla parter i konflikten avstår från sådana här handlingar som medvetet riskerar människors liv, säger Sonny Månsson.

Kravet från talibanerna kom under helgen direkt till Svenska Afghanistankommittén och våra inrättningar i området, som en följd av regeringsstyrkornas attack natten mellan den 8 och 9 juli mot en klinik i Tangi Saidan, då fyra personer dödades och en person fortfarande saknas. SAK har kraftigt fördömt attacken.

Svenska Afghanistankommittén har kontinuerlig kontakt med alla parter för att försöka återöppna vårdinrättningarna i provinsen Wardak. SAK uppmanar särskilt ledarna inom talibanerna att gå med på att omedelbart tillåta att vårdinrättningarna öppnas.

Så drabbas civilbefolkningen dagligen av stängningen

  • 3 800 besök till akut- och vårdcentraler
  • 1 100 barn under fem år
  • 620 vaccinationsbesök
  • 220 besök till barn- och mödravårdscentraler
  • 100 inlagda patienter

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login