460 miljoner för att bevara kyrkligt kulturarv

By on 27 maj, 2018

Fördelningen av den kyrkoantikvariska ersättningen för 2019 är klar, Svenska kyrkans stift och församlingar får dela på 460 miljoner kronor för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet. Rambeslutets storlek baseras på regeringens förslag till långtidsbudget om 460 miljoner kronor per år fram till 2019 då nästa kontrollstation infaller.

– Den kyrkoantikvariska ersättningen går till vård- och underhållsåtgärder i hela landet, säger Markus Dahlberg, chef på enheten för kulturarvsstöd i Svenska kyrkan. Tillsammans med församlingarnas egen finansiering bidrar ersättningen till att kyrkomiljöerna kan bevaras och fortsatt vara en viktig del av ett levande kulturarv.

Merparten – drygt 87 procent – av stiftens ansökningar rör projekt som relaterar till vårdinsatser. Övriga ansökningar handlar om skadeförebyggande insatser, knappt 7 procent, arbete med säkerhetsfrågor, drygt 2 procent och vård- och underhållsplanering, knappt 4 procent. Ansökningarna rör framför allt kyrkobyggnader, knappt 94 procent, därefter kyrkliga inventarier, knappt 5 procent och kyrkotomter, 1 procent.

Liksom tidigare år prioriteras den långsiktiga planeringen av vård- och underhållsinsatser i fördelningsberäkningen, för att den kyrkoantikvariska ersättningen ska komma till bästa möjliga användning.

I år har en särskild kontroll genomförts av att registrerad vård- och underhållsplan (VU-plan) finns i Kyrkobyggnadsregistret. Kravet på att det ska finnas en VU-plan har funnits i Svenska kyrkans regelverk sedan 2006. Den 1 januari 2014 trädde Riksantikvarieämbetets föreskrifter om kyrkliga kulturminnen (KRFS 2012:2) i kraft. Där föreskrivs att det är ett generellt krav att det ska finnas VU-planer för kyrkobyggnader, kyrkotomter och begravningsplatser som avses i KML 4 kap. 3, 4, 13 och 14 §§. Enligt Handbok för arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning version 1:2, fastslagen av kyrkostyrelsen i oktober 2016, krävs att en VU-plan inte bara ska finnas framtagen utan också registrerad i Kyrkobyggnadsregistret för att ersättning ska kunna sökas.

Den slutliga fördelningen av pengarna görs i höst, då stiften beslutar vilka projekt i församlingarna som ska få bidrag.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login