48 000 personer i Örebro län avstår tandvård

By on 25 februari, 2023
Arkivbild

48 000 personer i Örebro län avstår tandvård trots behov, att inte ta hand om sin tandhälsa kan få konsekvenser för hjärtat. Forskning har visat att tandlossning kan ha en koppling till ökad risk för hjärtinfarkt.

Det känner inte hälften av befolkningen till, enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare. Samtidigt uppger cirka 48 000 personer i Örebro län att de avstått tandvård trots behov.

– I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Om pågående forskning ytterligare kan bekräfta ett oberoende samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt så uppstår möjligheten att förbättra tandhälsan och minska förekomsten av hjärtinfarkt hos befolkningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Personer som avstår regelbundna tandundersökningar riskerar att problem i munhålan inte upptäcks och åtgärdas i tid. Den svenska så kallade PAROKRANK-studien har tidigare visat att det finns ett oberoende samband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom. Just nu pågår en uppföljning av studien för att ta reda på om tandlossning är en självständig riskfaktor för framtida hjärt-kärlsjukdom.

Bara varannan känner till att munhälsan kan påverka hjärtat

För att ta reda på allmänhetens kunskap om sambandet mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom beställde Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare en Sifo-undersökning i januari 2023, som visar att halva befolkningen inte känner till att det finns ett samband. En av tio uppgav att deras tandläkare eller tandhygienist berättat om sambandet.

– Det är bekymmersamt att många avstår från tandvård eller från att åtgärda sin tandhälsa. Jag känner främst oro för att ekonomiskt utsatta grupper, till exempel arbetslösa, pensionärer och studenter, väljer bort tandvård. Tidigt insatta åtgärder kan förhindra en allvarlig situation som skulle kunna påverka kroppen på fler sätt, säger Anna Norhammar, professor vid Karolinska Institutet och forskare inom tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom.

I Folkhälsomyndighetens årsrapport Folkhälsans utveckling uppger drygt 17 procent av svenskarna att de avstått från tandvård trots behov. Den vanligaste anledningen till att man inte uppsökt tandvård trots behov var ekonomi. Andra skäl var till exempel tandläkarskräck och tidsbrist.

För att förebygga hjärt-kärlsjukdom genom förbättrad munhälsa rekommenderar Folktandvården egentandvård enligt 2+2+2-metoden, det vill säga borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm tandkräm.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Hjärt- Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login