5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner

Av på 1 maj, 2020

Oavsett om det är en krasch eller bara en mindre nedgång på börsen finns det flera sätt du kan tjäna pengar på när kurserna faller. Vi går igenom några vanliga strategier för dig som vill kunna få en positiv avkastning även när börsen går ner.

Du som är en långsiktig sparare köper kanske under dessa nedgångar på börsen men hur kan man göra om man tror på en kommande börsnedgång och samtidigt vill tjäna kortsiktiga pengar på den?

Här listar vi fem sätt som du kan tjäna pengar på när börsen går ner. Generellt är det lite mer komplicerat att spekulera i en börsnedgång än vad det är att köpa ett värdepapper och ha det kvar över lång sikt. Vi rekommenderar att du noga läser på om respektive strategi/produkt innan du handlar.

5 sätt att tjäna pengar på när börsen går ner:

  • Sälj och sätt in dina pengar på ett räntesparande
  • Blanka
  • Köp CFDs
  • Köp ETF´en XACT Bear
  • Sälj på termin eller köp säljoption

Sälj och sätt in dina pengar på ett räntesparande
Välj ett sparkonto med hög ränta eller en svensk kort räntefond med låg avgift. Avkastningen kommer inte bli skyhög men du undviker de värsta fallgroparna och bevarar åtminstone ditt kapital.

Blanka
En blankning av aktier innebär att du lånar aktier av någon, säljer dessa direkt på börsen, väntar på en nedgång, köper tillbaka aktierna till en lägre kurs för att sedan lämna tillbaka dem. Mellanskillnaden behåller du. Din värdepappersmäklare har system och rutiner för att hantera en blankning åt dig.

Köp CFDs
Köp CFDs på index och aktier. Välj om du vill handla med eller utan hävstång. Enkelt att spekulera i börsnedgång men håll koll på riskerna.

Köp ETFen XACT Bear
En ETF är i korthet en fond som kan handlas över en börs. Handelsbankens XACT Bear och Bear 2 har som mål att nå en positiv avkastning med hävstång när börsen går ned. Om indexet OMXS30 går ner med 1 % ska XACT Bear gå upp ungefär 1,5 %. Bear 2 är lite mer aggressiv. En nedgång på OMXS30 om 1 % ger en avkastning på ungefär 2 %.

Avgiften och den dagliga ombalansereringen av fonden gör att detta inte är en produkt att köpa och sedan sitta still med under en lång period. Den lämpar sig bara för dagliga spekulationer eller om du tror dig se en snabb börsnedgång under ett par dagar utan några plusdagar däremellan.

Sälj på termin eller köp säljoption
Kräver mer förklaring än vad utrymmet här tillåter men är två derivatinstrument för den som tror på en börsnedgång.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: compricer

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in