5 tips för säkrare körning med motorcykel

By on 20 april, 2021

Våren är här och många motorcyklister tar ut motorcykeln för årets första tur. If har samlat flera tips för att körningen ska bli så trygg som möjligt.

Intresset för att köra motorcykel stiger. Antal motorcyklar i trafik har ökat med 2,6 procent och är nu 310 086 totalt (december 2020). Förra året ökade antalet nyregistreringar från 12 772 (2019) till 15 134, enligt Trafikanalys. De mest populära cyklarna var mellan 601-1 000 kubik där det registrerades 5 386 stycken under förra året.

Fler motorcyklar på vägarna innebär tyvärr ökad risk för mc-olyckor. Siffran över antalet omkomna i mc-olyckor var under fjolåret dock det näst lägsta sedan 2003 med 30 omkomna, bara 2019 var bättre men antalet skadade var cirka 11 procent högre 2020 än 2019. ”Det gäller fortsatt att ha säkerheten i åtanke så fort man beger sig ut i trafiken”, säger Ifs motorexpert Johan Granholm.

Flest motorcyklister omkommer i singelolyckor (50 procent), enligt Trafikverkets djupstudier på andel omkomna per olyckstyp för tiden 2014 – 2019. Den näst vanligaste olyckstypen sker i korsning (15 procent) och den tredje vanligaste är upphinnandeolyckor (8 procent).

För att alla ska få njuta av sin motorcykel och komma hem säkert har If samlat 5 tips för en säkrare motorcykelsäsong:

1. Se upp för bilister

Under motorcykelsäsongen har bilister ofta svårt att upptäcka motorcyklister, därför är det mycket viktigt att se till att placera sig i bilistens synfält och försöka läsa bilförarens tankar. Ta aldrig för givet att en bilist ser dig.

2. Trafiksäkerhetskurs för att bli säkrare i trafiken 

Som motorcyklist är det lätt att bli ”ringrostig” då man haft ett köruppehåll över vintermånaderna. Det anordnas därför trafiksäkerhetskurser som bland annat innehåller balans- och bromsövningar. Det går att anmäla sig till en trafiksäkerhetskurs hos SMC, Sveriges Motorcyklister.

3. Ladda ner säkerhets-app

Om olyckan skulle vara framme finns det en bra motorcykelapp att använda för att minska larmtiden till olycksplatsen. If samarbetar med Detecht motorcykelapp för att tillsammans öka säkerheten för alla motorcyklister.

Detecht är en svensk motorcykelapp som arbetar för att göra motorcykelkörning säkrare men också roligare. Företaget har utvecklat ett automatiskt nödlarm tillsammans med forskare på Chalmers som genom mobiltelefonens inbyggda sensorer och en smart algoritm kan upptäcka en motorcykelolycka.

Vid en identifierad olycka, aktiveras ett larm på telefonen som föraren har möjlighet att avaktivera inom 60 sekunder om föraren mår bra. Avaktiveras inte larmet så skickas ett automatiskt sms till förarens inskrivna säkerhetskontakter. I appens premium-version skickas larmet direkt till SOS Alarm, där en operatör försöker motringa föraren för att få mer information om olycksläget. Svarar inte föraren antas det värsta och SOS-operatören informerar räddningstjänsten om senast kända position.

Detecht tillsammans med SOS Alarm estimerar att detta kan minska larmtiden drastiskt. Lösningen hjälper motorcyklister att snabbare få akutsjukvård på plats vilken kan vara livsavgörande.

Utöver det automatiska nödlarmet har Detecht nu lanserat SafetyTracking där föraren kan dela sin position med nära och kära, för att öka tryggheten och se om något oväntat har skett längs med rutten.

Utöver säkerhetsfunktionerna innehåller appen flera roliga och sociala funktioner såsom: turn-by-turn navigering, möjlighet att upptäcka och planera nya mc-rutter samt dela med sig av sina äventyr och bilder i ett socialt nätverk. Snart lanseras även ny funktionalitet där motorcyklister kan planera sina kommande körningar baserat på Detechts kurvighetsalgoritm.

Detecht har idag runt 25 000 svenska användare och strax över 200 000 nedladdningar runt om i världen. Stort fokus ligger på att hela tiden vidareutveckla appen enligt användares önskemål och feedback. Läs mer på https://detecht.se

4. Behöver hjälmen bytas ut?

Hjälmars förmåga att ge ett bra skydd vid skada försämras över tid vilket betyder att du behöver byta ut din hjälm regelbundet. Rekommendationen är att detta görs vart femte år, men om hjälmen används varje dag så kan den behöva bytas ut oftare.

Det är även viktigt att hjälmen är godkänd, den ska vara märkt med ECE 22:05, som visar att hjälmen testats och uppfyller de europeiska kraven för hjälmar.

5. Använd alltid komplett säkerhetsutrustning

Satsa på ett godkänt ställ i bra kvalitet och se till att det sitter bra på kroppen. Använd antingen skinn- eller gore-tex® ställ för mc-bruk, i kombination med separat ryggskydd, hjälm, mc-stövlar och handskar.

Källa:

Andel omkomna på mc efter olyckstyp: trafikverket.se, statistik antal omkomna över tid: vägtrafikolyckor från Transportstyrelsen officiella statistik 

Regionalt
Örebronyheter

Källa: if

You must be logged in to post a comment Login