5 tips på hur du drygar ut semesterkassan

By on 27 maj, 2019

Många svenskar är mitt uppe i semesterplaneringen och ser fram emot en ledig stund i hängmattan. Men nästan tjugo procent av svenskarna anser sig inte ha tillräckligt med pengar när det är dags för ledighet enligt en undersökning från Lendo, något som kan grusa en annars fin semester. Här är fem bra tips för att dryga ut semesterkassan.

Gör en budget
Räkna ihop dina olika inkomster och kartlägg dina utgifter, utgå från den senaste månaden. Om du har flera lån som betalas kvartals-eller halvårsvis glöm inte att ta med dem i beräkningen och dela totalkostnaden på 12 månader för att få en bra månadsöversikt. Titta sedan på vilka perioder under året som kan komma att bli dyra. Sommar och jul är klassiska perioder som medför extrautgifter, kom ihåg att ha dessa i bakhuvudet när du sätter upp din budget.

Se över dina vardagsutgifter
Genom att minska de små utgifterna kan du långsiktigt spara en bra slant. Att exempelvis se över och avsluta onödiga prenumerationstjänster kan minska utgifterna. Man kan även spara in pengar på mat genom att laga lunchlådor istället för att äta dyra uteluncher flera gånger i veckan.

Kom ihåg att spara till en buffert
Se till att alltid ha en buffert, vanligen rekommenderas två till tre månadslöner om något oförutsett skulle ske i vardagen. När svenska folket får frågan om vad de oroar sig för kring sina sparvanor säger nästan hälften av de tillfrågade att de är oroliga över att inte klara av oväntade utgifter i vardagen.

Planera din resa i tid och res
Ju snabbare du kan börja boka resor, köpa biljetter och hotell desto bättre för din ekonomi. Om du har möjlighet kan du också försöka resa dit det är lågsäsong då det ofta är billigare. Priserna tenderar att gå ner under lågsäsong och du får ut mer av din resa. Behöver du ändå skjuta till mer pengar till semesterkassan än du tänkt från början är du inte ensam. Hela tretton procent av svenskarna har tagit lån för att finansiera semesterplaner eller andra resor.

Undersök samlingslån
Om du har många smålån, avbetalningar och krediter kan det löna sig att slå ihop dessa till ett enda samlingslån. Genom detta kan du få en bättre överblick över din ekonomi och en möjlighet till en lägre månadskostnad, då snitträntan vanligtvis blir lägre. Detta är bra av flera anledningar. Till exempel får du bara en faktura i slutet av månaden vilket gör att du får en bättre överblick över dina totala utgifter. Du behöver inte heller betala flera faktura- och aviavgifter. Men framför allt sparar du med största sannolikhet pengar eftersom dessa smålån ofta har en hög ränta.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login