50 000 elever kan vara utan nödvändigt stöd i skolan i höst

By on 4 september, 2017
Arkivbild

Idag lever mellan fem och sju procent av barn och ungdomar i Sverige med någon form av NPF-diagnos, som till exempel ADHD och autismspektrumtillstånd. I Trygg-Hansa och Riksförbundet Attentions undersökning, som besvarats av drygt 1 800 föräldrar bland Attentions medlemmar, svarar åtta av tio föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) att de är missnöjda med det stöd deras barn får i skolan.

Trygg-Hansa försäkrar hälften av alla individuellt försäkrade barn och har dagligen kontakt med föräldrar till barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Kombinationen bristande samhällsresurser och samordning gör att många barn och unga med NPF inte får den hjälp de behöver och det kan vara väldigt svårt att komma tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov. Det är hög tid nu att agera för att vända denna dystra trend, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Drygt sju av tio föräldrar (71 procent) uppger i undersökningen att deras barn under det senaste året varit frånvarande från skolan av andra skäl än sjukdom eller beviljad ledighet. Femton procent av barnen har varit borta från skolan i minst fyra veckor, i vissa fall upp till ett år eller ännu längre. I en statlig utredning kring problematisk skolfrånvaro framkom att barn och unga med NPF är i riskzonen och Skolinspektionen har i anmälningsärenden som rör omfattande frånvaro uppmärksammat en överrepresentation av elever med NPF-diagnos.

Stötta med information och vägledning
För att hjälpa föräldrar att ta ett helhetsgrepp om sin situation och vägleda i frågor som rör samhällets skydd har Trygg-Hansa tagit fram tjänsten Familjehjälpen. Genom Familjehjälpen kan man få information av vilket stöd man i familjen har rätt till, vilka ersättningar som finns och vart man kan vända sig i olika situationer.

– Många föräldrar vi pratar med beskriver samhällets och skolans stöd som en djungel. De upplever att de verkligen måste slita för att få information och få igenom det stöd som barnet har rätt till. I en redan utsatt situation blir stressen enorm, och där kan Familjehjälpen fungera som ett bollplank och stöd, säger Linda Janze på Familjehjälpen.

De främsta orsakerna till att barn med NPF är frånvarande från skolan upplevs vara att barnet inte orkar med skolarbetet (66 procent), bristande stöd i undervisningssituationen (61 procent) och otillräcklig kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (61 procent). Och bristen på rätt stöd påverkar inte bara barnen. Sju av tio föräldrar uppger att de fått sämre hälsa på grund av att skolsituationen inte fungerat, drygt hälften (51 procent) att de bråkat inbördes i familjen och fått försämrade relationer till varandra och drygt hälften (51 procent) att de fått gå ned i arbetstid för att stödja barnet.

I stället för en nystart och att se fram emot att träffa alla klasskompisarna kan skolstarten vara ångestladdad för många elever och föräldrar.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login